Erlauer Erlauban

Úgy alakult, hogy pár napot a gyermekkorom színhelyén töltöttem. Dolgom volt - de ennek végeztével sétáltam egyet a városban.

Forrnak a noszvaji üstök

A szilva szerelmeseinek kedveskedik a Heves megyei Noszvaj község gazdaháza, ahol 6-8 csapat részvételével kerül bemutatásra a lekvár főzésének folyamata.

Féláron strandolhatunk keddenként

Egerben, Miskolctapolcán és Mezőkövesden is féláron strandolhatunk szeptemberben minden kedden.

Rejtett kincsek tárulnak fel hétvégén

A Kulturális Örökség Napjai országszerte meglepetéseket tartogatnak, de lesz gasztronómiai parádé és színházi fesztivál is.

Kitárta kapuit az egri Török fürdő

Immár nemcsak a beutalóval rendelkező betegek, hanem pihenni, gyógyulni vágyó vendégek is használhatják az egri Török fürdőt, amely egymilliárd forintos beruházásból nemrégiben kívül-belül megújult.

 

Fáklyával járhatjuk be az egri kazamatákat

Augusztusban, csütörtöktől szombatig naponta este nyolckor és kilenckor indulnak az egri földalatti folyosórendszert bebarangoló kirándulások. A kazamaták megtekintése a lobogó tűz fényénél különleges élményt ígér.

Fáklyás túrákat rendez az egri vár híres, Gárdonyi művéből is ismert  kazamatarendszerében a műemléket üzemeltető Dobó István Vármúzeum. Augusztusban, csütörtöktől szombatig naponta este nyolckor és kilenckor indulnak a földalatti folyosórendszert bebarangoló  kirándulások.

A föld alatti erődrendszer bejáratánál, a Setét-kapuban  Bornemissza Gergely tüzes kerekének rekonstruált mása fogadja a  látogatókat, amely hang- és füstelemekkel idézi egykori működését. A  földszinti ágyúteremben elsütik a Zay Ferenc várkapitány által  1550-ben öntött ágyú másolatát. Az aknafigyelő folyosóban pedig a  hallható a török aknászok csákányozása, ahogyan a falak alá  próbálják beásni a robbanószerkezeteiket.


Ezek ellenszereként helyezték ki a várvédők a száraz borsóval  felszórt dobot és üstöt. Ugyanis a borsó a csákányozás hatására  remegni kezd a dobon, illetve az üstben hullámzik a víz, ezzel  jelezve az aknatámadás veszélyét. Utóbbi eszközök rekonstruált  változatai szintén láthatóak a kazamatában.
Ezen kívül a látogatókat végigvezetik a kazamatákban található  kőtáron is, ugyanakkor a hosszú földalatti folyosók megtekintése a  lobogó tűz fényénél önmagában is különleges élményt ígér - mondta Széchenyi Orsolya, a műemléket üzemeltető Dobó István Vármúzeum helyettes igazgatója.

 

 

Top cikkek