Megnyílik Törökország első nudista szállodája

Az ismert nyaralóhely, Marmaris közelében hamarosan megnyílik Törökország első nudista szállodája, ám kizárólag csak külföldiek számára.

Ínséges évkezdet a kastélyszállodákban

Meglepően alacsony, mindössze 25 százalékos kihasználtsággal működtek a kastélyszállók az első negyedévben.

Vis maiorra hangolva

Vulkáni hamu a levegőben, görögtüzek Athénban, rendkívüli állapot Thaiföldön. Így kezdődik a nyár, és nem tudni, mi sújtja még a turizmust az idén.

Hamvába holt repülés

BOSSZÚSÁGOT ÉS BIZONYTALANSÁGOT OKOZOTT A VULKÁNI HAMU MIATT ELRENDELT EURÓPAI LÉGTÉRZÁRLAT A LÉGITÁRSASÁGOKNAK MEG AZ UTASOKNAK EGYARÁNT.

Kánikulamentes kalandozások

Javában tart az előszezon, nem kevesen ilyenkor kelnek útra.

 

Elhordják az olasz műemlékeket a turisták

A szuvenírre vágyó "művészeti vandálok" leginkább a Colosseumot, a Garibaldi-szoborparkot és Monreale székesegyházát veszélyeztetik. Firenze műemlékvédelmi biztosa szerint a megoldás az lenne, ha az UNESCO által védett műemlékeket az ENSZ kéksisakosai vigyáznák.

Az olasz műemlék-védelmi dolgozók művészeti vandáloknak nevezik őket: azokról a turistákról van szó - olaszokról és külföldiekről egyaránt -, akiket annyira megragad az itáliai városokban látott műemlékek szépsége, hogy nem bírnak tőlük megválni. Ezért emlékbe hazavisznek belőlük egy darabot.

A római Colosseumnál árult műanyag másolat helyett az eredetiből törnek le köveket, kisebb-nagyobb részeket. "Olyan ez, mintha Velencéből játékgondola helyett eredetit vinnének el magukkal" - hívták fel a figyelmet az utóbbi években rohamosan erősödő műemlék-rombolásra az olasz múzeumok igazgatói.

Rómában a legnagyobb veszély éppen a Colosseumot fenyegeti: hiába a kivilágítás és az éjszakai őrök, sötétedés után turistaraj veszi körbe az amfiteátrumot. A külső falakról törnek le darabokat. Ugyanezt teszik a Gianicolo-dombon, a Garibaldi-szoborparkban, ahol egymás után tűnnek el a márványorrok, -ujjak és -lábak a szabadságharcos olaszok alakjairól. A szicíliai Palermo feletti Monreale székesegyházában a mozaikpadló kockáit szedik fel emlékbe, pedig az érsekség külön útvonalon vezeti a turistákat a dómban, és a rendre videokamerákkal is felügyel. A szabad ég alatti múzeumnak számító genovai műemlék temetőben, Staglienóban a sírok díszítéseinek veszik nyoma. Keresettnek a kripták lámpái számítanak. A pugliai Traniban a katedrális bejáratát őrző két kőoroszlán fejét vitték el.

"Az UNESCO által védett világörökség darabjairól van szó. Ha nincs más megoldás, az ENSZ kéksisakosai védjék műemlékeinket!" - hangoztatta Firenze műemlékvédelmi biztosa, Giuliano Da Empoli. A Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci szerint a biztonsági kamera költséges, de megéri, ennél is eredményesebb azonban a látogatók érzékenységének felkeltése. "A Vatikáni Múzeumot évente végigjáró négymillió turistának tudnia kell, hogy ez nyolcmillió lábat jelent. Ennyi tapossa végig a folyosókat, ennyi kéz nyúl hozzá a falakhoz " - mondta.

Az az olasz tolvajturista, aki idén májusban eltulajdonította a velenceiek szerencseszobrát, a vasorrú Sior Riobát, megbánta tettét. A felháborodott közvélemény haragjától tartva visszaszolgáltatta az értékes szuvenírt. Lelkiismeret-furdalást érzett az az amerikai turista is, aki még 1974-ben tört le egy darabot a Colosseumból: tavaly visszaküldte Rómába, bocsánatot kérve a várostól.

Top cikkek