Kánikulamentes kalandozások

Javában tart az előszezon, nem kevesen ilyenkor kelnek útra. A választás számos előnyt és jóval kevesebb hátrányt tartogat.

Előszezoni "időszámítás"

A hazai utazási irodák egy része már május elejétől, más része a hónap utolsó napjaitól június közepéig-végéig szervez előszezoni utakat a mediterrán térségbe, beleértve a Földközi-tengeri hajóutakat is. A korábbi időpontok általában a melegebb éghajlatú országokra –Tunézia, Egyiptom – vonatkoznak, van, ahol a kínálatot úti célonként, esetleg szállodánként is külön (A, B, C) kategóriába sorolják.

 

Egyértelmű előnyök

A kora nyári időpont legfőbb előnye, hogy ilyenkor a szervezett utak ára jóval kedvezőbb, mint a fő szezonban. A kiutazás, szállás, ellátás és transzferek árát is magukban foglaló csomagok többnyire 15–25%-kal kerülnek kevesebbe, ám indulás elő tti akció esetén a különbség ennél nagyobb, akár 40%-os is lehet. Az apartmanok ára ennél is kecsegtető bb, akad 90%-kal olcsóbb ár is – május végén pl. egy stúdió egy hétre már 8000 Ft-ért, egy krétai apartman pedig repülő jeggyel együtt 72 ezer Ft-ért is igénybe vehető.

Az ekkorra időzített dél-európai körutazások, városlátogatások, Szahara-túrák és nílusi hajóutak azért is kedveltek, mert ilyenkor már kellemes a klíma, zsúfoltságnak pedig még nyoma sincs.

Akiknek ajánlott

A nem iskoláskorú gyermekekkel utazóknak, az idősebbeknek, a fiatal pályakezdő knek, a kánikula ellenségeinek, az árérzékenyeknek, valamint azoknak, akik számára fontos, hogy a szolgáltatók részéről nagyobb figyelemben részesüljenek. De leginkább bárkinek, aki ráér ilyenkor (is) utazni.

Akiknek nem ajánlott

A tengeri fürdőzés és a tűző nap szerelmeseinek (ez alól Egyiptom mindenképpen kivétel, hiszen ott már javában „dúl” a búvárszezon a víz kellemes hőmérsékletének köszönhető en), az iskolai szünethez alkalmazkodni kénytelen családoknak, valamint azoknak, akik kifejezetten kedvelik a nyaralókkal teli üdülőhelyeket és turisztikai célpontokat.

Hova, mennyiért?

Végül nézzünk néhányat az aktuális ajánlatok közül! Az OTP Travel sokéves slágerei az észak-görögországi Sartira, Olympic Beachre és Nei Poriba szervezett egyéni és autóbuszos utazások, mivel már most 28 fokos meleg van, a közelben csodás kirándulóhelyek vannak – pl. Meteorák –, a tenger pedig hamarosan fürdésre alkalmassá válik. Kedvelt célpont Egyiptom is, mivel a népszerű utakra ilyenkor a főszezonnál jóval kedvezőbb áron lehet befizetni. A Kartago Tours akciós áron kínálja egész évben sikeres egyiptomi és tunéziai útjait, a 3–5*-os szállodákban félpanzióval all inclusive ellátással egyaránt lehet pihenni. Új úti célként került fel az iroda palettájára Málta és a 8 napos izraeli körutazás. A Chemol Travel hagyományosan számos körutazást és többféle Földközi-tengeri hajóutat szerepeltet kínálatában, valamint nyelvtanfolyamokat, amelyeknek egész évben „szezonja” van, ám ilyenkor, az iskolai szünet előtt még számos kedvező bb ajánlatra is rá lehet bukkanni.

Velence, a városlátogatók kedvenc célpontja, minden évszakban új arcát mutatja
Velence, a városlátogatók kedvenc célpontja, minden évszakban új arcát mutatja
Top cikkek