Lovardák, bioporták, sajtutak

Fejlesztési támogatások mellett marketinggel is segíti az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága a falusi turizmust: sikerrel rendezték meg a Hazajáró Hétvégét, s tovább működtetik, sőt, bővítik a turisták és a szállásadók, programszervezők egymásra találását segítő internetes portált.

Helyükre kerülnek a vásárhelyi szélmalom vitorlái

A felújítás egyik utolsó lépéseként helyükre kerülnek a vásárhelyi Papi-féle malom egyenként öt-hat mázsás vitorlái; ezt követően már csak a "finomhangolás" következik és akár újra őrölhet a szerkezet - közölte Ozsváth Gábor néprajzkutató a munkálatok kezdetekor az MTI-vel.

Balatoni strand épül Palócföldön

Aki igazán szórakoztató programban szeretne részt venni, az látogasson el augusztus 15-én Ivádra, a Batyus Galoppra.

Tákos Notre-Dame-ja

A 400 lelkes szabolcsi falu paticsfalú temploma egész Európában egyedülálló - ha Nyíregyházán járunk, ne hagyjuk ki! Tákos faluban sétálva először az tűnik fel, milyen egyformák a falu takaros házai. Mindennek azonban szomorú oka van: a 2001-es árvíz hatalmas pusztítása után a falut szinte teljesen újjá kellett építeni.

Bakonyalja: nem csak az erdők szerelmeseinek

A Bakonyalját eddig leginkább csak az erdők szerelmesei látogatták, vissza-visszatérve a szépséges tájra. A kisbéri kistérség már évekkel ezelőtt az idegenforgalom fejlesztésében határozta meg boldogulásának célját.

 

Egymilliárd forintos népmeseparkot terveznek Hollókőre

Egymilliárd forintos turisztikai fejlesztést terveznek a Nógrád megyei, világörökségi Hollókőn, hogy növeljék a látogatók számát, és legalább évi 300 napra hosszabbítsák meg az idegenforgalmi szezont.

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere közölte: a kiemelt turisztikai attrakció fejlesztésének támogatására közösen ad be pályázatot decemberben Hollókő és Nógrád megye önkormányzata, a testületek már aláírták az erről szóló együttműködési megállapodást.

A fejlesztés 2012 nyarára valósul meg, amennyiben sikeres lesz az Észak-magyarországi Regionális Operatív Programra (ÉMOP) beadandó pályázat - tette hozzá.

Szabó Csaba elmondta: a hollókői témapark vezérmotívuma a népmesék világának turisztikai termékként történő megjelenítése lenne. A látogatók a mesebeli hétpróbát teljesítve ismernék meg a palóc népi kultúrát, a zenét, táncokat, játékokat, népi mesterségeket, a parasztgazdaságot, a gasztronómiát.

A népi erőjátékokat, sportokat palóc olimpia keretében mutatnák be, azokat az érdeklődők versenyeken is kipróbálhatnák.
    
A rendezvények lebonyolítását folyamatosan tervezik. A meglévő ingatlanok mellett rendezvényház is épülne a 8400 négyzetméteres sportpályán, de biztosítanák az akadálymentesítést, parkolást, az ajándéktárgyak értékesítését, és egyéb kiszolgáló egységeket is.
    
A polgármester tájékoztatása szerint az ÉMOP pályázatán elnyerhető 800 ezer forintos támogatáshoz a vendéglátó egységek mellett döntően a két önkormányzat biztosítaná a 10-15 százalékos önerőt.

Top cikkek