Mascherenda

UTAZÁS TOP 50

Eltemették Velencét

A kihalástól félnek a velencei lakosok: a jelképes temetésen gondolákból álló menet kísérte a Canal Grandén a várost jelképező rózsaszínű koporsót. Az olasz város lakossága negyven év alatt a felére csökkent - a magas lakhatási költségek, az alacsony születésszám és a növekvő vízszint miatt.

Hajóval Attila trónjáig

Velence Cannareggio negyedének rakparti utcáit, az Akadémia hídnál kezdődő Dorsoduro negyed rejtett kertjeit vagy a Zattere meghitt kis bárjait elnézve Murano szigete csak múló eseménye lehet egy tavaszi hajókirándulásnak.

Elhordják az olasz műemlékeket a turisták

A szuvenírre vágyó "művészeti vandálok" leginkább a Colosseumot, a Garibaldi-szoborparkot és Monreale székesegyházát veszélyeztetik. Firenze műemlékvédelmi biztosa szerint a megoldás az lenne, ha az UNESCO által védett műemlékeket az ENSZ kéksisakosai vigyáznák.

Rendkívüli turistaadót vezetnek be Rómában

Az adót a szállodákban, panziókban, kempingekben és egyéb szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák után kell megfizetni, a tervek szerint jövő januártól.

 

A hajóval és vonattal érkezőknek is belépőjegyet kell fizetniük Velencében

Az autóbuszok után a hajóval és vonattal érkezők számára is fizetős lesz a Velencébe való belépés. A bevezetés előtt álló díjjal akarják megfékezni a turistaáradatot és finanszírozni a műemlékek helyreállítását.

Fizetős lesz a Velencébe való belépés a hajóval és vonattal érkezők számára is: a bevezetés előtt álló díjjal akarják megfékezni a turistaáradatot és finanszírozni a műemlékek helyreállítását.

Velence hóesésben
Velence hóesésben

Busszal, vonattal, hajóval érkezel: Velencében fizetned kell! Jövőre csak a gyalogos látogatók léphetnek be ingyen a szigetekre - jelentette ki Renato Brunetta, az olasz kormány velencei születésű közigazgatási minisztere.

Véleménye szerint csak a minden látogatóra kivetett belépőjegy mentheti meg Velencét. Az általa vezetett minisztérium rendkívüli intézkedéscsomagot dolgozott ki a velencei polgármester, Giorgio Orsoni együttműködésével.  A tervezetről beszámoló tartományi lap, a Corriere del Veneto biztosra veszi, hogy az eddig kizárólag a turistabuszok által fizetett díjat hamarosan a vonattal és hajóval érkezőkre is kivetik. A lap úgy tudja, hogy a díj a vasúti vagy hajójegy részét képezi majd.

A turistacsoportokat a városközponthoz legközelebbi parkolóig szállító buszok tarifája - a jármű méreteitől, a személyek számától és a tartózkodási időtől függően - jelenleg 50 és 400 euró között mozog. A turisták többsége azonban vonattal érkezik a Santa Lucia állomásra, és jelentős számban kötnek ki turistákkal teli tengerjáró hajók is.

Velencét évente 21 millió, többségében külföldi turista látogatja. Kétharmaduk reggel érkezik, este megy el, egy éjszakát sem tölt a városban, amit bizonyosan a magas árak magyarázzák.

Top cikkek