A WWF csökkentené a halászok számát

Legalább 200 halászhajót kivonna a forgalomból a Természetvédelmi Világalap. A Mediterraneum 11 parti országa 55 ezer tonna tonhalat szed ki évente a tengerekből, a megengedett mennyiség dupláját. Horvátország ellenben fejlesztene, 50 új bárkát épít.

Törökországnak van a legnagyobb halászati flottája, de Olaszország, Líbia, Horvátország, Franciaország, Spanyolország is olyan mértékben halászik, ami az utóbbi években a felére csökkentette a halállományt - állítja a világ 96 országában tevékenykedő WWF (World Wide Fund for Nature).

Kékuszonyú tonhalat hozzák példának, amelyet már majdnem kipusztított a túlzott halászata. A húsa igen értékes, Japánban nemrég egy 202 kilogrammos példányért 46 millió forintot fizettek. A WWF most azt követeli az Európai Uniótól, valamint Líbiától és Törökországtól, hogy halászflottáik kerüljék azokat a vizeket, ahol megfogyatkozott az állomány, illetve gondoskodjanak valahogy az állatok újbóli elszaporításáról.

A Természetvédelmi Világalap azt feltételezi, hogy az említett országok halászai kozmetikázzák a statisztikákat, és nem vállalják be a teljes fogást.Ezért a WWF szerint a nagyobb halászhajók legalább harmadát ki kellene vonni a forgalomból. Európa összefogást és szigorúbb ellenőrzést ígért a WWF felhívására. Horvátország ugyanakkor épp most kezdett fejlesztésekbe, és 50 új halászhajót akar építeni. A nagy vihart kavart védett ökológiai zónájuk (ZERP) visszavonása után azt ígérte ugyanis a horvát kormány a halászainak, hogy támogatást kapnak a felszerelésük megújítására, és halászhajók építésére, amelyekkel felvehetik a versenyt a nagy rivális olasz flottákkal is.

Top cikkek