"Nem vagyunk mi tolvajok!"

Olcsóbb lett mától a kenyér, az olaj és a tej Horvátországban. A kereskedők nem győzik hangsúlyozni, hogy a hétre meghirdetett vásárlási bojkottnak semmi köze az árcsökkenéshez, a civil fogyasztóvédők azért a saját sikerüknek könyvelik el a történteket. A nagyobb élelmiszerláncok ugyanakkor kijelentették: hosszú távon úgyis ők diktálnak.

Nem vagyunk tolvajok - kommentálták árcsökkentésüket a horvát kereskedők. Mától ugyanis mind a nagy bevásárlóközpontokban, mind pedig a kis élelmiszerüzletekben olcsóbban lehet bevásárolni Horvátországban.

Mint arról beszámoltunk, az utóbbi hónapokban jelentősen drágultak az élelmiszerek déli szomszédunknál: február elsején éppen a tej, a kenyér és az olaj ára lett például megint nyolc százalékkal magasabb.

A vásárlók érdekeit védő civil egyesület ezért egyhetes bojkottra szólította fel a horvátokat. A múlt pénteken kezdődött akció idején csak a legszükségesebb élelmiszereket szabad megvenni a boltokban és piacokon.

A bojkott értelmét többen is megkérdőjelezték, hiszen a forgalom nem lett kisebb az üzletekben. A vevők többsége nem tartotta magát a kitűzött célhoz, azaz inkább a vágyai és nem a szükségletei szerint vásárolt.

A kereskedők is folyamatosan cáfolták, hogy bevételkiesésük lenne a bojkott miatt. Mindezek ellenére mától olcsóbb a három alapélelmiszer Horvátországban, az olaj ugyan csak minimálisan, a tej azonban 25 forinttal, a kenyér pedig attól függően, hogy a helyi pékek milyen engedményre hajlandók. (Északon például 2-3 kunával mindig olcsóbb egy kiló kenyér, mint a fővárosban vagy a tenger partján.)

Bojkott ide vagy oda, mától alacsonyabb és még annál is alacsonyabb árakkal versenyeznek a nagyobb áruházláncok egymással. Több helyen is azt írták ki, hogy beszerzési áron kínálják az élelmiszereket.

 Feltűnő viszont, hogy a kereskedők többsége nem árazta át a különböző termékeket, inkább lemosható táblákon tüntetik fel az aktuális árakat.

A nyilatkozatuk szerint önként, gesztusból engedtek. Hosszú távon azonban úgyis ők diktálnak: „Amit pedig nem adtunk el az egyik héten, majd megveszik tőlünk a következőn” - mondta a kamarai elnökük.

(Hírösszefoglaló)

Top cikkek