Vásárlási bojkott kezdődött Horvátországban

Egyhetes vásárlási bojkottra hívta a horvátokat az ottani fogyasztóvédő egyesület. A pénteken kezdődött akcióval az utóbbi hónapok drasztikus áremelései ellen tiltakoznának déli szomszédunknál. A kereskedők komolyan vették a fenyegetést, a forgalmuk mégsem csökkent. Mint kiderült: a többség egyetért a demonstrációval, viszont vásárolni is szeret. 

Csak a legszükségesebb élelmiszereket szabad megvenni február 8. és 15. között a boltokban. Erre szólította fel legalábbis a horvátokat a vásárlók érdekeit védő civil egyesület, amely ezzel az országos akcióval próbálná rábírni a kormányt az árak csökkentésére.

Az utóbbi hónapokban valóban jelentősen drágultak például az élelmiszerek Horvátországban. Február elsején a tej, a kenyér és az olaj ára lett átlagosan nyolc százalékkal magasabb.

Egy liter étolaj most 13 kunába, azaz 464 forintba kerül, a tartós tej litere 5 kuna, azaz 180 forint körül van. Egy kiló „olcsóbb” kenyér pedig több mint 8 kunába, azaz majdnem 300 forintba kerül. (A cigaretták ára 15 százalékkal lett drágább.)

A fogyasztóvédők számításai szerint Horvátországban átlagosan 20 kilogramm kenyeret, 20 liter tejet, és 3,5 liter étolajat vásárolnak egy hónap alatt a családok, amelyek csak a legutóbbi áremelések miatt 70-100 kunás havi többletkiadásra kényszerülnek.

A kereskedők felkészültek arra, hogy a meghirdetett bojkott miatt a kisebb, nagyobb boltok, és áruházak kongani fognak az ürességtől, ám a demonstráció első napján nem csökkent a forgalmunk.

A horvát újságírók által megkérdezett vásárlók többsége egyetértett a tiltakozással, csak épp valami sürgős, és elhalaszthatatlan beszereznivalója akadt. Volt például, aki azzal indokolta a tele szatyrait, hogy épp vendégségbe siet, ahová ugye nem mehet üres kézzel.

Mások őszintén bevallották azt is, hogy egyszerűen szeretnek vásárolni, ráadásul most van az árleszállítások időszaka. Végül akadt azért tudatos bojkottáló is a vevők között, aki úgy tervezi, hogy a következő egy hétben a szokásos 1000 kuna helyett maximum 300-at költ majd élelmiszerekre. A fogyasztóvédők szerint ez még csak a demonstráció első napja volt, amiből nem szabad következtetéseket levonni. A következő akciójuk egyébként a közüzemi számlák ellen - a megállapított díj egy részének visszatartásával - irányulna majd.

Top cikkek