A horvát diákok is okosabbak, mint az amerikaiak

A finnek vezetik a legújabb, hivatalosan egyelőre még nem publikált PISA-rangsort. A Spiegel újságírói tegnap rábukkantak a neten az előzetes listára, így pénteken a zágrábi lapok már büszkén kiáltották világgá: a horvát 15 évesek okosabbak, mint 31 nemzet középiskolásai.

A legjobbak a finnek, utánuk a hongkongiak következnek, a kanadai diákok foglalják el a harmadik helyet. A franciák nyolc helyet csúsztak le, a legnagyobb vesztesek pedig a dánok, akik 11 hellyel kerültek hátrébb. Magyarország 21. a listán.

A háromévente lebonyolított nemzetközi PISA (Programme for International Student Assessment)  felmérés 15 évesek szövegértési, matematikai és természettudományos ismereteit tesztelik. Az idén 57 nemzet 400 ezer középiskolása bizonyíthatott, köztük először vettek részt horvát diákok (szám szerint 5242), akik végül a 26. helyet kapták a rangsorban.

Az épp leköszönő horvát oktatási miniszter és itteni középiskolai tanárok roppant elégedettek a középmezőnyös eredménnyel, ami még „jobb is lett, mint amire számítottunk” – nyilatkozták a Jutarnji Listnek.

A horvátok különösen büszkék arra, hogy például Norvégiát, Olaszországot és Luxemburgot is megelőzték, sőt, még az amerikai tanulók is mögöttük végeztek három hellyel.

A volt jugoszláv tagállamok diákjai közül toronymagasan a szlovénok vezetnek, akiket a 12. helyre soroltak be, a szerb iskolások 41., a montenegróiak pedig negyvennyolcadikak lettek.

A PISA lista egyelőre még nem hivatalos - arra még a jövő hét elejéig várni kell -, egy spanyol honlap tette eddig csupán közzé (magisnet.com), innen szerezték meg a Spiegel német hetilap újságírói, akik azért is lesték izgatottan a nemzetközi felmérést, mert Németország a három évvel ezelőtti eredmény miatt átalakította az egész iskolarendszerét. Úgy tűnik sikerrel, a német diákok a 18. helyről ötöt ugrottak mostanra ugyanis előre.

Ez egy lényeglátó generáció, kommentálták oktatással foglalkozó uniós szakemberek a magabiztosan listavezető finn gyerekek kivételesen jó szövegértésének titkát. Szerintük sokat számít, hogy a finn tanulók többsége nagyon korán kap mobiltelefont. Mivel rengeteg sms-t írnak, megtanulnak gyorsan, pontosan, tömören fogalmazni.

Top cikkek