Kilábalhat a válságból a turizmus

A turizmus az idén túljuthat mélypontján, 3-4 százalékos növekedés várható az ágazatban – mondta elemzőkre hivatkozva Bajnai Gordon miniszterelnök a Turizmus Idegenforgalmi Kiadó Kft.

Meghökkentő szálláshelyek

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik látatlanban foglalták le szállásukat, ugyanis az Európai Unión belül is több mint harmincféle besorolási rendszer él a szálláshelyekre vonatkozóan.

A Machu Picchu két hónap múlva fogadhat újra turistákat

Az inkák utolsó fővárosának maradványai semmilyen kárt nem szenvedtek, a Machu Picchu lábánál fekvő faluban viszont jelentős pusztítást okozott a heves esőzések okozta áradás és sziklaomlás. A turisták legkorábban két hónap múlva érkezhetnek.

Külföldi magyaroké lehet az Aranybikával együtt a Civis Hotels

Ha sikerül február 15-ig eladni a csődeljárás alá került debreceni Civis Hotels Zrt.

Gyászos év volt a tavalyi a belföldi turizmusban

A válság erősen látszik a belföldi turisztikai szektoron is: nyolc százalékkal kevesebb volt a vendégek és a vendégéjszakák száma, a szálláshelyek árbevétele pedig tíz százalékkal zuhant.

 

A Szent Sólyom télen-nyáron libeg

"Mára sikerült olyanná varázsolnunk az eplényi sícentrumot, hogy szolgáltatásainak színvonala a kisebb szlovák vagy osztrák pályákkal is felveszi a versenyt" - mondja Soós Csaba, a Nordica Síaréna Kft. ügyvezetője. A cégvezető nem túloz, valóban látványos az a fejlődés, amelyen a Bakony leg­ismertebb téli turisztikai központja az elmúlt években keresztülment.

Aki három-négy évvel ezelőtt járt utoljára Eplényben, rá sem ismerne a létesítményre, ami nem csoda, hiszen a magyar üzemeltető cég több mint 800 millió forintot költött a fejlesztésére. Az egykori eplényi sípálya ma már valóban síközpontnak nevezhető, hiszen öt pályán, több mint 4,5 kilométer hosszan lehet lecsúszni a hegyoldalon. Hazai viszonylatban kuriózumnak számít, hogy a teljes pályarendszert világítással látták el, így a létesítmény december közepétől március idusáig minden nap este kilenc óráig tart nyitva.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az eplényi komplexum jelenleg a leghóbiztosabb magyarországi síközpont, hiszen -2 fok alatt természe­tes csapadék nélkül is negyven hóágyúval tudják biztosítani a síelésre alkalmas minőségű havat.

Az idei szezon szenzációját az első hazai négyüléses sílift beüzemelése jelenti: ezzel egy csapásra megduplázódott a korábbi, úgynevezett csákányos és tolókaros felvonókapacitás. A Szent Sólyom névre keresztelt, 757 méter hosszú sílifttel óránként 2400-an juthatnak fel a pályákhoz.

A modern sílift beállítása mellett a szezonkezdetre növelték a parkolók kapacitását, kiszélesítették a legnépszerűbb pályát, és új csipkártyás beléptető rendszert alakítottak ki.

Aki indulás előtt a saját szemével szeretne meggyőződni a pályák állapotáról, a www.skiarena.hu weboldalon az élőkamerás felvétel segítségével ellenőrizheti a hóviszonyokat. A minőséget persze nem adják olcsón: a korlátlan számú lecsúszást biztosító felnőtt napijegy 5600 forintba kerül, az egyórás belépőért 3000 forintot kell fizetni, ám a különböző bérletkombinációk kihasználása olcsóbbá teheti a síelést.

A Szent Sólyom egyébként korábban öt és fél évet szolgált egy ausztriai síparadicsomban,­ a magyarországi áttelepítése során pedig úgy alakították át, hogy nyaranta libegőként lehessen majd működtetni. A síaréna üzemeltetői szerint így egy-egy tavaszi és őszi rövid műszaki leállástól eltekintve szinte egész évben használhatják majd a turisták a felvonót, amitől azt várják, hogy ezentúl nyaranta is kedvelt kirándulóhellyé válik az eplényi hegyoldal.

Infó

Nordica Síaréna, Eplény

Megközelíthető: a Veszprémet Győrrel összekötő 82-es főútról az Eplény északi határánál kezdődő bekötő úton.

Az ingyenes parkoló kapacitása: 500 autó

Telefon: 88-453-244

Eplényi felvonó
Top cikkek