Jól jött a kései forróság

Olyasmi történhet a következő napokban a Balatonon, amire augusztus végén már hosszú évek óta nem volt példa: a tó környéki szállás- és vendéglátóhelyeken ismét kirakhatják a „megtelt” táblát.

Egyre több az álgyerekbarát szálloda a Balatonnál

Évről évre markánsabban próbálják családi üdülőhelyként pozicionálni a magyar tengert.

Túl drága a balatoni ingyenflotta?

Hónapok óta bizonytalanságban tartja a Balatoni Hajózási Zrt.

Beelőzött a Tisza-tó a Velenceivel szemben

Tipikus hosszú hétvégés célpontnak számítanak a magyar tavak, a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó.

Balatoni vakáció napi ezernyolcszáz forintért?

Kevés külföldire, jobbára vékony pénztárcájú belföldi vendégekre számítanak a tónál.

 

Mártózás tavalyi árakon

Átlagosan 450-500 forintos felnőtt belépőjeggyel érdemes számolnia annak, aki a Balatonnál strandolna.

Körülbelül 110 strand működik a Balatonnál – mondta érdeklődésünkre Antal Fülöp, a tóparti fürdőhelyek információs portálja, a Balatontipp.hu szerkesztője. Megjegyezte: azért csak hozzávetőleges a szám, mert nincs hivatalos összesítés a strandokról, így évről évre saját felmérésük szerint „írják össze”, hol akadnak olyan fürdőhelyek, ahol kényelmesen, biztonságosan mártózhatnak a vendégek, és van lehetőség ételt, italt venni.

Mint mondta, ezeknek a fürdőhelyeknek a nagy többsége ingyenes, ám a szabad strandok tó körüli eloszlása korántsem egyenletes. A déli parton csak Világoson, Siófokon, Lellén és Berényben van fizetős strand, másutt nem kell belépőjegyet venni. Az északi parton azonban épp fordított a helyzet: csupán 10-15 olyan strand akad, ahol nem kell fizetni a mártózásért.

Antal Fülöptől megtudtuk, hogy a fizetős strandokat működtető önkormányzatok többsége csak a főszezon előtt dönt arról, hogy változtat-e a tavalyi árakon. Azokon a településeken, ahol már döntöttek, meglehetősen változatos a kép.

Egyebek mellett Szigligeten, Révfülöpön maradtak a 2011-es tarifák, Akaliban viszont 4,4 százalékkal, 470 forintra emelték a felnőttjegy árát, Fűzfő egyik strandján pedig 450 helyett már 500 forintot kell fizetni a belépésért, ami 11 százalékos drágulást jelent.

A tó legdrágább fürdőhelyei az idén is Keszthelyen, Siófokon és Balatonfüreden lesznek, a felnőtteknek 850-1000 forintos jegyárakkal nyitnak. Igaz viszont, hogy ezek a strandok nemcsak árukban, hanem szolgáltatásaikban is „felső kategóriások”, ráadásul mindhárom városban vannak ennél olcsóbb vagy ingyenes fürdőhelyek is. A fizetős strandok többségén messze nem ilyen magasak az árak, a portálszerkesztő szerint átlagosan 450-500 forintos felnőtt belépőjeggyel érdemes számolnia annak, aki balatoni vakációt tervez.

A strandok kapcsán Antal Fülöp felhívta figyelmünket arra: bizonyos esetekben olcsóbb lehet a balatoni fürdőzés, mint egy városi strandolás. Példaként említette: a nagyszülők és a hatévesnél nem idősebb unokáik ingyen vonatozhatnak, így semmibe nem kerül az, ha egy napra vagy akár csak egy mártózásra elutaznak egy balatoni szabad strandra. 

Top cikkek