A kalocsai érsek miseborától az egyre divatosabb jégborig

A Hajós-Bajai borvidéken azért lehet testes, nagy vörösborokat készíteni, mert a hosszú tenyészidejű fajták évről évre nagy biztonsággal és magas mustfokkal érnek be.

Borajánló

Sümegi József „a magyar bor diplomatájaként” szinte mindenütt járt a világban, ahol bort termelnek, és ahol akár több évezredes tapasztalattal hódolnak az asztal örömeinek.

Étel és bor harmóniája

– De jó lenne most egy dunai halászlét enni! – Japánban, Thaiföldön gyakran gondolta ezt vágyakozva Cey-Bert Róbert Gyula gasztropszichológus, kommunikációs szakértő, a Magyar és a Nemzetközi Borakadémia tagja, aki ezerféle hallevest kóstolt szerte a világon, de mind közül a legjobbnak a bajai halászlét tartja.

Hú, de jólesik!

A soltvadkerti Frittmann János, a borosszakmában a Duna Borrégió legismertebb szaktekintélye, 2007-ben az Év borásza megtisztelő cím nyertese nem magányos harcos.

 

Ünnepi borkínáló

A karácsonyi és újévi ünnepkör a családról, az érzelmekről, a hagyományainkról szól. Az együttlét, az étel, ital, a beszélgetés az életünk harmóniáját erősíti meg. A bor több ezer éve meghatározó szimbóluma, értéke az európai kultúrának.

Cey-, Bert Róbert Gyula a Magyar és a Nemzetközi Borakadémia tagja ezerféle hallevest kóstolt szerte a világon, de mind közül a legjobbnak a karácsonykor is nagyon sok ünnepi asztalra kerülő bajai halászlét tartja. Szerinte alaptörvény, hogy ha harmóniát akarunk, helyi ételt helyi borral szolgáljunk föl.

A Duna Borrégióban van mit és van mihez felszolgálni. A legújabb elismerés: a régióból három kiváló bor – a soltvadkerti Frittman Testvérek Borászat Cabernet sauvignon franc vörösbora, továbbá borotai Koch Borászat Cabernet sauvignon barrique-ja, desszertbor kategóriában pedig a jégbora – került vakkóstolással a magyar EU-elnökség 21 csúcsbora közé.

Mellékletünkben a Duna Borrégió legkiválóbb borászai ajánlanak kiváló helyi borokat az ünnepi ételekhez. Frittmann János, aki 2007-ben elnyerte az Év bortermelője címet, azt mondja ajánlójában: a jó közérzethez nem muszáj szakembernek lenni. Elég, ha az étkezés végén, amikor az utolsó falatot leöblítjük, az jön a nyelvünkre: hú, de jólesett!

Top cikkek