Martfű is gyógyhely lett

A nyolcezer lelkes Szolnok megyei település, Martfű, amely eddig főként iparáról volt híres, új lehetőségeket talált az idegenforgalomban: hatvanhét fokos, gyógyászati célokra is kiválóan alkalmas vizük főként a mozgásszervi és bőrbetegségeket enyhíti.

Bohócot simogatni

A virágok városa. A festők városa. A szökőkutak városa. A szecesszió városa. Az utcaszobrok városa. Sokféleképpen nevezték már Kaposvárt, de talán – a sokszínű programkínálat miatt – egyszerűbb, ha azt mondjuk: a kirándulók városa.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

A jászok lakta kun város

Ha valaki azt kérdezné, Kunszentmárton vajon kun település-e, logikus válasz volna rá az „igen”. Mi más is lehetne ilyen névvel, ráadásul nem is olyan messze a kunok központjától, Karcagtól és Kisújszállástól. A „nem”, sőt mi több, inkább jász város ez, mint kun, meg sem fordulna a fejünkben.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

 

Papírtárlat nyílik a szolnoki levéltárban

Az egykori szolnoki papírgyárban létrehozott múzeum anyagával gazdagodott a Szolnok megyei levéltár; a papír és a papírgyártás, valamint az írás történetét bemutató tárlat országosan is különlegességnek számít.

A papírgyártás és az írás történetét összefoglaló, látványos és érdekes dokumentumok, tárgyak nagy segítséget nyújtanak a megyei levéltár közművelődési céljainak megvalósításában. A múlt tiszteletéről és nagyfokú szakmai hozzáértésről tanúskodó makettek a kínai papíröntés technikájától egészen a modern papírgépekig szemléltetik a legfontosabb íráshordozó előállításának hagyományos és újkori módjait. A tablók a vízjelek és írásformák történetétől a modern könyvnyomtatásig foglalják össze az emberi kommunikáció ezen egyedülálló formájának történetét. A tablók és vitrinek segítségével a levéltár szemléletesen, de a gyakorlat szempontjait is figyelembe véve mutathatja be a különböző íráshordozók előállítását, az írástípusok történetét.

Szolnok és a papírgyártás kapcsolata több mint háromnegyed évszázados múltra tekint vissza. A város a XIX. és XX. században az Alföld egyik ipari központjává vált, ám a tradicio nális ipar a XX. század végén és az új évezred elején –döntően a nemzetközi folyamatok hatására – jórészt elvesztette gazdasági létének alapjait. A folyamatnak vált áldozatává a külföldi tulajdonú szolnoki papírgyár is, amelyben 2008 tavaszán szűnt meg véglegesen a termelés.

Top cikkek