Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Vasfüggöny és lófohász

Volt idő, amikor nem aknákkal, géppisztolyokkal és vasfüggönnyel őrizték az államhatárt, hanem lándzsákkal, tőrökkel és kardokkal. Merthogy a honfoglalás vagy Mátyás idején is védték az országot.

Bohócot simogatni

A virágok városa. A festők városa. A szökőkutak városa. A szecesszió városa. Az utcaszobrok városa. Sokféleképpen nevezték már Kaposvárt, de talán – a sokszínű programkínálat miatt – egyszerűbb, ha azt mondjuk: a kirándulók városa.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

 

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Itt van mindjárt a híres abádszalóki vert csipke, amelyet ezúttal a közeli Tiszafüreden mutatnak be egy nemrégiben megnyílt kiállításon a Kiss Pál Múzeumban. A Nagykunságban és környékén – köztük Abádszalókon – a huszadik század elején terjedt el ez a kézművesmesterség: fiatal lányoknak, asszonyoknak csipkeverő tanfolyamokat szerveztek, majd műhelyek jöttek létre, s így a csipkeverés az 1930-as évektől egészen a legutóbbi évtizedekig számos lány és asszony számára nyújtott megélhetési lehetőséget. A településen nemzedékről nemzedékre öröklődött e szakma ismerete, s egyfajta „helyi stílust” alakított ki a település néhány ügyes asszonya. Közöttük rangos helyen áll Mátyus Lajosné Gulyás Mária, akinek munkáit most közelebbről is megismerhetik az érdeklődők a füredi múzeumban. E különleges szakma fortélyait is elsajátíthatják azokon a kézműves-bemutatókon, amelyeket március 5-én, március 19-én és április 2-án délelőtt tíz és tizenkét óra között szerveznek a helyszínen. Az iskolai csoportokat arra kérik, hogy a péntek délelőtti foglalkozásokra előzetesen jelentkezzenek be a 06 (59) 352-106-os telefonszámon.

Másfajta hagyományokat mutatnak be az abádszalóki babamúzeumban, amely az István király út 41. szám alatt található. A Kárpát-medence 156-féle viselete látható itt közel négyszáz babán, s emellett a világ hatvanöt országából is kapott különféle viseleteket és bábukat az állandó kiállítás megálmodója, Steigauf Józsefné.

Aki viszont nem a négy fal közé, hanem friss, tavaszi levegőre vágyik, az akár vitorlázhat is a környéken. Az abádszalóki öbölben e foglalatosság mellett motoros hajóval túrázni, és – bár ezt már inkább csak kora nyártól – vízisízni, jet skizni is lehet. Akinek nincs saját hajója, annak sem kell lemondania a vízi sportok és túrák élvezetéről, mert a településen lehet kajakot és kenut is bérelni. Ilyenkor, amikor éled a természet, számos madárfajt megfigyelhetünk a tó belső, vadregényes, érintetlen szigetein, de a partok közelében rábukkanhatunk a védett természetvédelmi területen lévő abádi partifecsketelepre is. Szintén védelem alatt áll az Erzsébet-ligetben lévő, a hajdani alföldi erdőségek világát idéző, százéves kocsányos tölgyes, amelynek lombjai alatt élvezhetjük a tavasz első illatait: a korhadó avar alól kiáramló földszagot, s az évszak egyik első hírnökeként számon tartott sárga virágú martilapu illatát. Ha viszont nem természeti, hanem épített szépségekre vágyunk, sétáljunk egyet az abádszalóki ófalui részen: a Mikszáth úton több olyan, oszlopos, tornácos, klasszicista jellegű népi lakóház is fennmaradt, amelyet szinte eredeti szépségében csodálhatunk meg.

Steigauf Józsefné, a babagyűjtemény megálmodója
Steigauf Józsefné, a babagyűjtemény megálmodója
Top cikkek