Ahol az Atlanti-óceán találkozik a Balti-tengerrel

A fapados járatok korában ma már nem luxus a skandináviai utazás.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

Varsó: csúcsszintű múzeummal emlékeznek Chopinre

Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének 200.

Londoni utat nyerhetünk

A VisitBritain játékának nyertese másodmagával egy izgalmas három napos londoni utazáson vehet részt, ahol többek között a London Eye óriáskerékről nézhet le Londonra és testközelből csodálhatja meg kedvenc sztárjai viaszmását a Madame Tussaunds múzeumában.

 

Koppenhága kihagyhatatlan

„Ilyen kicsi!” – kiáltanak fel sokan a dán főváros egyik nevezetessége láttán, pedig nem kellene meglepődniük. A Kis hableány szobor elnevezése a nagyobb nyelvekben tartalmazza a kis jelzőt.

Egy hétvégét, akár többet is öröm eltölteni Koppenhágában. Az ismerkedést ajánlott a vízről kezdeni, az információval teli hajótúra több starthelyről kezdhető. A bájos, színes XVIII. századi házakkal teli új kikötőből (Nyhavn), vagy a híres szobrászról elnevezett Thorvaldsen Múzeum szomszédságából.

A túra a nevezetességeken túl bemutatja a város építészeti látképét is: a modern dán formatervezés épületei harmonikusan illeszkednek a történelmi házak sorába. Különféle hajótúrák közül lehet választani, sok közülük a Kis hableány szobrát is megközelíti.

A szobor kicsinyített mása megtalálható a Carlsberg Sörgyár látogatói központjában. A gazdag kiállítás belépőjének az ára tartalmaz egy pohár exkluzív és egy pohár hagyományos sört (vagy üdítőt) a túra végén. Ez ár-érték arányban verhetetlen, ezt bizonyítja a helyiek nagy száma, és az is, hogy régebben voltak, akik többször keresztülsétáltak a kiállításon egy nap alatt a kóstoló miatt.

A városközpontba visszatérve öröm felfedezni a sétálóutcában (Stroget) és a Radhuspladsen parkoló valamelyik dán kolbászt kínáló kocsit, vagy hazai ízekre vágyva a Norreport állomásnál található bódét Lángos felirattal.

A Christiania nevű városrész kötelező a közvetlen demokrácia iránt érdeklődőknek. Továbbá azok számára is vonzó, akik gazdag kulturális közegre vágynak, vagy csak a nyugati világ általános életvitelét kétségbe vonó emberekkel szeretnének megismerkedni. Fényképezni tilos, a drogfogyasztás itt sem megengedett, hiába tekintenek a lakók önálló (város)államként otthonukra.

Koppenhága dános dinamizmusa teljesebben élhető át kerékpáron; a belső városrész több pontján, például a takarékos éjszakázást nyújtó Danhostel, Copenhagen City előtt is elköthető és lerakható közbicajokból érdemes kölcsönözni 20 koronáért.

A múzeumok általában szerdánként ingyenesek, de az említett szálláshelyhez közeli Glyptotek vasárnaponként. E mellett található a Tivoli, Koppenhága impozáns pihenő- és vidámparkja, onnan pedig csak néhány méter H. C. Andersen szobra.

A Rosenborg-kastély a királyi kerttel (Kongens Have) kellemes lehetőség a pihenésre, a kormányzósági negyed (Christiansborg) és a királyi család téli szálláshelye (Amalienborg) kihagyhatatlan. A nap lezárására tökéletes a La Fontaine Jazz Klub. Vasárnaponként ingyenes a jam session, máskor a koncertek ára 30–50 DKK. Vigyázat, dohányzó terület. Dá niában a kisebb (40 m2 alatti) vendéglátóhelyek dohányzók lehetnek, de a nagyobbak teljesen füstmentesek.

TÖMEGKÖZLEKEDÉS A két zónára, Koppenhága belső részére szóló jegy ára: 23 korona, a 10 darabos gyűjtőjegy (klippekort) két zónára: 135 korona. Koppenhága egészére szóló napijegy: 125 korona felnőtteknek, 63 korona gyermekeknek (13–15 év). Éjjel egy és hajnali öt óra között a tömegközlekedés dupla áron vehető igénybe.

TURISTAKÁRTYA A főváros egész területén ingyenes tömegközlekedést biztosító turistakártya, a CPHCARD felnőtteknek 225/450 korona 24, illetve 72 órára. Gyermekeknek (10–15 év) 115, illetve 225 korona. Egy felnőttkártyával két 10 év alatti gyermek is ingyenesen utazhat. Körülbelül 60 múzeum és attrakció látogatható ingyenesen a kártyával. További kedvezmények és információ: http://www.e-pages. dk/woco/6/

SZÁLLÁS Hostelben ágy: 130–150 korona.

Magánszemélynél kiadó kétágyas szoba: 350 koronától, duplaágyas szoba kettő- vagy háromcsillagos szállodában reggelivel, vagy anélkül a hoteltől függően: 450–500korona

ÉTKEZÉS Büféasztalos ebéd: 80 koronától Főfogás az étterem kategóriájától függően: 60–150 korona, illetve 200 koronától.

Tea/kávé/üdítő: 30-50 korona

Top cikkek