Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

Bezárnak a balatoni jégpályák

Balatonfüred kijelölt jégpályáján szerdán még lehetett korcsolyázni, de az enyhülő időjárás és a várható esőzések miatt több balatoni jégpálya már bezárt.

Programok négy évszakra Parádsasváron

Kastélya 52 szobát és öt lakosztályt kínál, gyógyvizére ivócsarnokot épített Ybl Miklós, II. Rákóczi Ferenc pedig üveghutát alapított a kis faluban. A festői szépségű Parádsasvár térsége nem csak a felsorolt értékei miatt vonzza a látogatót.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

 

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor az országos havazással dacolva is közel kétszáz ember gyűlt össze január 30-án délelőtt Poroszlón, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Az érdeklődés egyébként teljességgel érthető, hiszen egyrészt ez a leginkább lehetséges módja a vízen járásnak, másrészt a jégvilág rideg romantikája vonzza a központi fűtés melegéhez szokott modern embert.

A Tiszavalki-medencében sem jégben, sem romantikában nem volt hiány. Egy kötél segítségével ereszkedtünk le a vasúti töltésről a tó simára fagyott felületére, amin (jég)sivatagi buckákat formázott a frissen esett hóból a szorgalmas szél.

Gyermekek és gyermeklelkű felnőttek nyomban lendületes sinkózásba kezdtek, amit egészen az első fenékre esésig folytattak. A Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület túravezetői a Nyárádka felé vezették a csapatot, ahol uzsonnaszünet következett. A Fásért környező sűrű nádason és a két partot övező göcsörtös ártéri erdőn mókás volt az átkelés: a megfagyott zsombékokon a legjobb bakancsok is megcsúsztak, a nádba pedig hiá ba kapaszkodik az egyensúlyát vesztő túrázó.

Alighogy ismét nyílt terepre ért a nagy létszámú csapat, elkezdett szakadni a hó, és pillanatok alatt harminc-negyven méterre csökkent a látótávolság. Helyismeret és/vagy GPS-készülék nélkül könnyen el lehet tévedni ilyen helyzetben, és ha olyan helyre keveredik az ember, ahol vízfolyás miatt vékonyabb a jég, komoly veszélybe kerülhet.

A sűrű hóesés szürke függönyt vont a tájra, így a további nézelődés lehetetlenné vált, ezért a túrázók kettéváltak. A kemény mag az eredetileg tervezett útvonalon folytatta a túrát, átkelve a Kőhídlaposon a vízisétányig, a többség pedig visszatért a kiindulási pontra, a gát mellett található Fűzfa Pihenőparkba, ahol forró teák és más melegítő italok segítségével igyekezett elgémberedett tagjait életre kelteni.

Mit láttunk a tíz kilométeres úton a havon és a jégen kívül? V alakban felettünk elhúzó vadludakat, a tóból kiálló, szürreális jéggallért viselő fatörzseket, töméntelen mennyiségű nádat és kevesebb, de azért sok gyékényt, fákat fagombával és anélkül, kárókatonák elhagyatott fészkeit, továbbá rengeteg madárürüléket.

Mindezt a kedves olvasók is megtekinthetik, ha egy kis jégpusztai élményre vágynak, az egyesület ugyanis az időjárás függvényében újabb jeges túrák szervezését tervezi. Érdemes figyelni a www.tiszatoinfo.hu és a www.turakozpont.hu honlapokat. Egy biztosnak tűnő dátum máris van: a Szabics Kikötő és Szabadidőpart február 6-án, szombaton szervez téli kalandozást Tiszaörvényről a tó nyáron megközelíthetetlen részeire, többek között az Óhalászi-szigetre. Az időjárásról és a jégvastagságról a 06 (30) 954-8620-as telefonszámon lehet érdeklődni.

A vízen járás legegyszerűbb módja
A vízen járás legegyszerűbb módja
Top cikkek