Drakulánál, egy ködös estén

Jó néhány éve immár annak, hogy a Kelemen-havasok egyik legszebb részén, a Borgói-hágón álló Drakula-kastélyban amerikaiak ütnek tanyát, hogy a vámpírok vámpírját "nála otthon" meglátogassák.

Érsemjén - több mint hagyományőrzés

Átlépve a magyar-román határt egyszerre szembesülhetünk a XXI. századi fejlettséggel és a XIX. századi elmaradottsággal. Az állítás második része hatványozottan igaz a falvak tekintetében. Ez alól az Érmellék sem kivétel.

Dél-Erdélyben autózva

Dél-Erdélyben autózva Vajdahunyadtól érdemes egy kis kitérőt tenni délnek. Hátszegtől a piros 68-as úton Totesdnél kell jobbra kanyarodni Demsus faluhoz, ahol alighanem egész Románia legrégibb, 1311-ből származó ortodox temploma található.

Heródes építette Cesareát

Izraelben járva, ha időnk engedi, érdemes ellátogatni Cesareába, ahol beleizzadva a történelmi és a modern látnivalókba, rögtön csobbanni is lehet egyet a helyi kibucban a Földközi-tenger egyik legszebb, legkívánatosabb homokos partján.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

 

Szászföld erődtemplomai

Erdély, pontosabban Szászföld különlegességei az erődtemplomok. Az Olt és a két Küküllő között több tucat ilyen, védelmi célú erődítményszerűség maradt fenn napjainkig. II. Géza uralkodása során, 1150-től érkeztek az első nagyobb német ajkú csoportok, hogy aztán a történelem folyamán továbbiak kövessék.

Magyarország keleti határait védték a besenyők, később a tatárok, majd a törökök támadásaival szemben. A szászok fő területe a XIII. század végére az úgynevezett Királyföldre terjedt ki Szászvárostól Szebenen át Kőhalomig.

Az erődtemplom lényege, hogy a közeledő ellenség hírére ide menekülhettek be a környékbeliek. Ehhez erős várfalat és sarokvédműveket húztak a templom köré. Rendszerint több, köztük a külső falra is őrtornyokat emeltek, túl azon, hogy a templom eredeti tornyát is kiszélesítették, magasabbra építették. Az első ilyen szász erődtemplomok a tatárjárást követő időszakra nyúlnak vissza, amelyek megerősítését még a XVII. században is folytatták. Értelemszerűen a nagyobb városok főtemplo mainak megerősítésével kezdték, így Brassóban, Szebenben és Segesváron például, majd következtek a kisebb települések templomai. Napjainkban valójában ez utóbbiak jelentik a különleges látványosságot – a városokban az eredeti várfalakból mára csak töredékek maradtak.

Egy dél-erdélyi autós utazás során mindenképpen iktassunk be programunkba néhányat ezekből a szász erődtemplomokból. Így feltétlenül ajánlott a Medgyes és a Segesvár közti útszakaszon a főúttól délre letérni Berethalmára. Szűz Mária tiszteletére emeltek itt templomot még a XIV. században, aztán a helyén a XVI. század elejére készült el a gótikus stílusban épült erődtemplom, amely a település központjában, egy domb tetején áll. Különlegessége, hogy vakárkádos tagolású, kettős várfal övezi, amelyhez hat védőtornyot is emeltek. (Az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.) Az egykor szász evangélikus püspöki székhely napjainkban a szászok egyik fő hagyományőrző találkozóhelye, szeptemberi rendezvénysorozattal.

Brassótól keletre található a prázsmári erődtemplom, amely méretét tekintve a legnagyobb Erdélyben, ráadásul szépen restaurálták, valóban idegenforgalmi látványosság. A II. Endre által utóbb kiűzött teutonlovagok kezdték még építeni 1211-ben a templomot, amelyet utóbb többször átépítettek, miként erődrendszere is több szakaszban nyerte el mai formáját. Ugyancsak ajánlott az almakeréki, a szászfehéregyházi, az alsóbajomi, a homoródi vagy akár az egyszerűségében is lenyűgöző szászbudai erődtemplom, amelynek belső védőfalát négy külső torony és támpillérek erősítik.

A berethalmi nevezetes erődtemplom
A berethalmi nevezetes erődtemplom
Top cikkek