A Dunakanyar szíve

Nem csupán a Mária Terézia tiszteletére emelt Kőkapu, a mellette lévő zordon, szögesdrótos fegyház, a mostanában kiglancolt barokk főtér városaként tekintsünk Vácra. A Dunakanyar szíve püspöki székhely, diákváros, ínyencek gyűjtőhelye is.

Vasfüggöny és lófohász

Volt idő, amikor nem aknákkal, géppisztolyokkal és vasfüggönnyel őrizték az államhatárt, hanem lándzsákkal, tőrökkel és kardokkal. Merthogy a honfoglalás vagy Mátyás idején is védték az országot.

Bohócot simogatni

A virágok városa. A festők városa. A szökőkutak városa. A szecesszió városa. Az utcaszobrok városa. Sokféleképpen nevezték már Kaposvárt, de talán – a sokszínű programkínálat miatt – egyszerűbb, ha azt mondjuk: a kirándulók városa.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

 

Földanya(g) ékességei

Általában egyetemek, múzeumok őrzik geológiai értékeinket, s nem egy környezet- és természetvédő szervezet. A váci Göncöl Alapítvány az utóbbira példa.

A Földanya Ékességei nevű kiállítás alapját egy lelkes gyűjtő, Breuer László teremtette meg. Ő vette, cserélte, esetenként bányászta itthon és külföldön azokat az olykor egyszerű, egyszínű köveket vagy éppen csillogó kristálycsodákat, több millió éves ősmaradványokat, amelyekből összeállt a kiállítás. Az első ásványtani bemutató 1997-ben nyílt meg a Duna-parti Göncöl Házban, majd a gyűjtésnek köszönhetően folyamatosan bővült a bemutatott anyag. A tárlókban nem egyszerű ásványhalmaz látható, hanem szakszerűen válogatott áttekintés a bolygó fejlődéséről, a kőzetképződési folyamatokról. Külön tárlóban kaptak helyet a sok millió éve élt lények kőbe zárt vázai, egykori növények lenyomatai. A kiállítás 630 ásványból áll, ehhez további 3400 fiókokban őrzött minta társul. Ezek jelentős része kézbe vehető, mert mégis az az igazi, ha megtapintunk egy lilás színben pompázó ametisztet, s nem az üvegen keresztül csodáljuk a természet remekét.

Fehér Tamás gyerekeknek magyaráz
Fehér Tamás gyerekeknek magyaráz

A közérdekű muzeális gyűjtemény elnyerésével az alapítvány feladatai is megszaporodtak. Például azzal, hogy a Visegrádi-hegység és a Pilis mellett a Börzsöny, a Gödöllői-dombság és a Cserhát is gyűjtőterület lett. A gyűjteményt gondozó Fehér Tamás geológus szerint az előbb sorolt területről származó kövek száma jelenleg a teljes gyűjtemény legfeljebb tíz-tizenöt százaléka lehet.

Fehér Tamás szerint a kiállításon megszerzett ismeretek a gyakorlatban is hasznosíthatók. A közeli Naszály hegy egyik turistaösvényéről érhető el a védett, régen elhagyott kőfejtő, ahol csodálatos földtani szelvények láthatók. A negyven-ötven méteres sziklafalak a természetes környezetben a maguk teljességében mutatják meg, ami a tárlókban csak apró méretben fér el. Ha már a Börzsöny: a hegységben túrázók olykor a sokak által ismert pirit, illetve arzenopirit nevű ásványt találnak. Az 1990-es években arany után kutattak, de nem leltek kitermelhető mennyiséget.

Esetleg, ha mi jobban szétnézünk.

A kiállítás megtekinthető a váci Göncöl Házban (Vác, Ilona utca 3., tel.: (27) 512-030. Nyitva tartás: hétköznap 8–16 óra között (csütörtökön 18-ig) Hétvégen csak előzetes bejelentkezés alapján fogadnak csoportokat. A belépőjegy tárlatvezetés nélkül 100 forint, vezetővel 390 forint.

Top cikkek