Kleopátra elámulna

UTAZÁS TOP 50

Török kori fürdők Budán

A budai hévizek évezredek óta tisztítanak, gyógyítanak. A klasszikus időszakok: Aquincum és a török hódoltság ideje. Az utóbbinak nem csak az emlékei élnek.

Raktárturizmus, őszi wellness Baranyában

A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre. A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre.

Vízi kerékpározástól a „Csendes éji” masszázsig

Ha jön a zimankó, ha nem, a ködös, hideg napokon ki ne vágyna egy forró fürdőre, fájdalmat, görcsöket oldó maszszírozó kezekre, izomlazító, gőzölgő szaunakabinra?

Árpád ébredése– Fehérváron

Nem akármilyen létesítménnyel gazdagodott Székesfehérvár azzal, hogy húszévnyi szünet után visszakapta az egykori közfürdőjét. A 105 éves, újjávarázsolt Árpád fürdőre alig lehet ráismerni. Az egykori romhalmaz exkluzív megjelenést kapott, a műemlék épületet márciustól vehetik birtokba a látogatók.

 

Élmény és gyógyvíz Győrben

Győrbe, a folyók városába egyre többen érkeznek a termálvíz miatt. A Rába Quelle élmény- és gyógyfürdő parkolóit a magyar autók mellett főleg szlovák és cseh buszok foglalják el.

A termál- és gyógyvíz keveset ér a fürdőkultúra hagyományainak felélesztése, megújítása nélkül. A győri termálfürdő sikerének a titka éppen abban rejlik, hogy felfedezte a Monarchia idején még Európa-szerte híres térségi kultúra finomságait, s azt egészítette ki a legújabb szaunázási, fürdőzési szokásokkal. A havonta egyszer, pénteki napon éjszakai nyitva tartással is próbálkozó élményfürdő mindenekelőtt családi programokat kínál. Ezért aztán napközben a nagycsaládosok éppúgy megtalálják a maguk szórakozását, társasági életét, mint ahogy az egészségüket rendszeresen karbantartó szaunázók.

Társasági élet a győri termálfürdőben
Társasági élet a győri termálfürdőben

– A szauna a váltófürdő egyikformája, oda nem azért kell járni, hogy melegedjen az ember – mondja Vízi István, a Spa Hungary Holding oktatási igazgatója, aki a sörrel, illetve borsmentával történő kőfelöntésre képezte ki a győri szaunamestereket. A vendégeknek minden órában lehetőségük van arra, hogy avatott szakemberek irányításával részesei legyenek ezeknek a rituáléknak.

– A hatásos gyógyvíz, a kezelések, a sokféle élménylehetőség miatt jönnek hozzánk még a fürdőkultúrájáról legendás Csehországból is – magyarázza az élénk érdeklődés okait Horváth Cs. Attila, a létesítmény általános igazgatója.

A termálfürdő szolgáltatásai mellett Győr és környéke is komoly vonzerőt jelent a télen kiránduló turistáknak. Sokan sétálnak este a hangulatos, szépen kivilágított Káptalan-dombon vagy a barokk utcákon, tereken. A Győri Balett, a nemzeti színház, valamint az újabban főleg Ennio Moriconéval fellépő győri filharmonikusok előadásai az ország minden részéről vonzanak érdeklődőket. Napközben felkereshetik a múzeumokat, a XX. század legjelentősebb magyar kép ző mű vészei nek páratlanul gazdag gyűjteménye található a gyönyörűen felújított zsinagógában és az Esterházy-palotában. A bazilikában az ír könnyező madonna, illetve Szent László hermája a legismertebb látnivaló.

Jellemző, hogy a víz miatt is pár napra Győrben pihenő turisták egy része „csillagtúrákat” szervez magának a környékre. A legtöbben Szent Márton hegyét keresik fel, a világörökség részének számító pannonhalmi bencés főapátságot. A látogató fogadtatásának örömét az a bencések által sokszor hangoztatott gondolat fogalmazza meg, miszerint „mindannyian vendégek vagyunk ebben a világban és egymás életében”. Az érdeklődők az apátság építészeti, kultúrtörténeti, szakrális értékeinek megismerése mellett megkóstolhatják a monostor saját pincészetének borait, és megvásárolhatják a bencések termékeit, a levendulaolajat, a gyógylikőröket és teákat is.

A másik kedvelt színhely a télen is látogatható komáromi Monostori erőd. Komárom északi, Szlovákiában található részét is gyakran útba ejtik a Győrött pihenők. Az sem megy ritkaságszámba, hogy a fürdés kedvéért Győrbe érkezők átruccannak az osztrák Parndorfba vásárolni, vagy kirándulnak Bécsbe, Pozsonyba.

A győri vendéglátás és fürdőkultúra fájó hiánya, hogy nincs a városnak egy nagy wellness-szállodája. Több befektető, hotellánc is folyamatosan érdeklődött a lehetőségek iránt az utóbbi időben, ám a válság miatt egyelőre nem született érdemi döntés a befektetésről. Felújításra vár az önkormányzat nyári szabadtéri strandja is, mely 2009 nyarán jobb híján retrostrandként működött.

Amennyiben a folyók öszszefolyásánál létesült szabadtéri fürdőt korszerűsítik, valamint a Duna szabályozásával a folyók is alkalmassá válnak a helyi vízi turizmusra, a jachtok kikötésére, akkor a kisalföldi megyeszékhely vízfelületei, termálés gyógyfürdője nemcsak csalogatja, hanem az eddiginél tovább is marasztalja Győrött a turistákat.

Top cikkek