Svéd csavar

A jóléti állam hívei világszerte előszeretettel példálóznak a svéd mintagazdasággal. Maguk a svédek az irigylésre méltó makrogazdasági mutatók ellenére sem elégedettek a kormányzó szocialistákkal. - Metazin

A jobboldal esete a jóléti állammal

A jobboldali koalíció nyert a svéd választáson. De elhamarkodott lenne arra következtetni, hogy megbukott a skandináv jóléti modell. - Metazin

A svéd jólét titka

A skandináv gazdaságok magas adók és a bőkezű jóléti kiadások ellenére virágoznak. A német publicista szerint a siker titka az, hogy az adóbevételek nagyobb része felett a helyi önkormányzatok rendelkeznek, és nem a központi költségvetés. - Metazin

Stockholmba kétszer kell elmenni

Ha igaz egy városra, hogy nyáron és télen más-más arcát mutatja, akkor az Stockholm.

Botlatónyúl Malmőben

Svédországban úton-útfélen, városokban, autópályák mellett, kis falvakban jobbnál jobb köztéri szobrok fogadnak, de hogy az ember átessen valamelyiken ha nem figyel, az leginkább Malmőben fordulhat elő.

 

A Skansen tartja életben a svéd hagyományokat

Stockholm belvárosától félórás sétával juthatunk el Djurgarden szigetére. Itt található a világ első skanzene, a Skansen. Korában a svéd királyi család vadászott itt. 1891-ben nyitották meg, a terület azóta tízszeresére nőtt.

A Skansen tervezője úgy gondolta, azért hozza létre e „falut”, hogy bemutathassa a régi vidéki élet elemeit és azt, hogyan éltek és dolgoztak Svédország különböző részein az emberek. Ezért felvásárolt néhány tanyát, melyeket lebontatott és e területen újra felépített. Ezután körülvette őket az eredeti helyüknek megfelelő növény- és állatvilággal, majd visszaköltöztette a családokat a Skansen területére.

Jelenleg körülbelül 150 ilyen ház és középület van itt. Az idelátogatók megtekinthetik a korabeli szélmalmot, magtárat, templomot, üzleteket, házakat és az iskolát is. Egyedülálló, hogy ma is a régi módon élnek és dolgoznak itt az emberek. Ruházatuk népviselet vagy a mesterségükhöz illő öltözet.

Az itt lakók segítségével megismerhetjük a svéd hétköznapokat és ünnepeket is. Egész évben megtekinthető, de igazán nyáron nyújtja a legtöbb látnivalót az idelátogató turistáknak. Télen a kézművesműhelyek többsége zárva van, nyáron és ősszel viszont teljes egészében „él” a Skansen. Ilyenkor láthatjuk a régi műhelyeket, az iskolát, a fazekasmestert, az esztergályost, a szövő-fonót, az üvegfúvót, a sajtkészítőt vagy a kosárfonót. Vagy éppen a falusi asszonyt, aki a konyhakertjéből szedett zöldségből főzi családja vacsoráját, és azt tanítja a kisgyerekeknek, hogyan kell a nyersanyagot megpucolni, feldolgozni. 1917-ben egy 250 éves templomot is telepítettek e területre. Sok fővárosi itt tartja esküvőjét. Egy lapp család is éli mindennapjait itt a jellegzetes lapp sátorban.

A Skansen azonban nem csupán kultúrtörténeti múzeum, hanem a svéd természetnek és állatvilágnak is bemutatója. Láthatók a svéd háziállatok, az északi vadállatok, a barna- és a jegesmedve, a bölény, a farkas, a jávor- és rénszarvas, a róka stb., és a fókáknak is van kialakított „uszodájuk”.

Szórakozási lehetőség bőségesen akad felnőtteknek és kicsiknek egyaránt. Szeptember közepéig hangversenyeket hallgathatunk és népi táncot nézhetünk. De a svéd főzés sem marad el, minden család a maga specialitását mutatja be a közönségnek is.

Az ősz megérkezésével kicsit csendesebb itt az élet, de a karácsony közeledtével ismét felkerekednek a svéd családok, hogy gyermekeik élőben láthassák a korabeli karácsonyi felkészülés csodálatos hagyományait.

Infó

Megközelíthető: 44 és 47-es buszszal, amely egészen a főbejáratig visz.

Belépődíj: a téli időszakban 70 korona (gyerekeknek 30) a nyári időszakban 100 korona (gyerekeknek 40). 100 korona kb. 2600 forint.

Nyitva tartás: májustól augusztusig 10–től 20 óráig, szeptembertől áprilisig 10–től 16 óráig.

Weblap: www.skansen.se

A Skansen internetes oldaláról hat nyelven ingyen letölthető a hangos idegenvezetés, amelyet a látogatás alkalmával bárki meghallgathat saját zenelejátszóján.

Számi, azaz lapp nemzeti napot rendeznek a Skansenben 2010. február 6-án, folklórprogramokkal és népművészeti vásárral.

Top cikkek