Kolozsvári séták 1.

Kis dolgom támadt itt, gondoltam azt bevégzem, és még maradok pár napot.

Kolozsvári séták 2.

Mint már említettem, a fő erdélyi városba munka ürügyén vetődtem; dokumentumfilmet készítettünk Kolozsvár egyik nevezetességéről, Lőwy Károly gyermekorvosról, no meg kedves feleségéről, Mayáról.

Kié legyen a Kölcsey-díj?

Még bő két hétig lehet szavazni arra, hogy ki kapja meg Belváros-Újlipótváros művészeti kitüntetését, a Kölcsey-díjat. Húzzunk bele.

Strasbourgi intő az elszabadult rasszizmusért

Az Európa Tanács fajgyűlölet- és intolerancia-ellenes bizottsága keményen megdorgálja hazánkat a mind jobban elszabaduló rasszizmus miatt.

Zürichi városnézés piknikkosárral

Pezsgővel, sajttal és egyéb helyi finomságokkal teli piknikkosarat ajándékoz a zürichi idegenforgalmi hivatal azoknak a turistáknak, aki május 1.

 

Botlatónyúl Malmőben

Svédországban úton-útfélen, városokban, autópályák mellett, kis falvakban jobbnál jobb köztéri szobrok fogadnak, de hogy az ember átessen valamelyiken ha nem figyel, az leginkább Malmőben fordulhat elő. Rengeteg a test- és emberközeli köztéri alkotás, amelyekre mindig mosolyogva néz az ember; szívet-lelket simogató miniszobrok. Habár szívem szerint a piedesztál nélküli, emberméretű "Malmői muzsikusokat" is közéjük sorolnám.

A város sétálóutcájának végén a Nagy tér (Stortorget) torkolatában a járókelők között menetelő zenekar a gyerekek kedvence, utánozzák a zenészek lépéseit, rájuk másznak, de a felnőtt turista is, előkapja a fényképezőgépét, ha a közelükbe ér! Ez a rezesbanda együtt lélegzik a környezetével, amint roppant lelkesen, és talán jó hamisan fújja a magáét.

A Déli vám (Södertull) előtt, a belvárosi csatorna vízibicikli-kikötőjénél a lépcsőkön sütkérezők között békésen ül, áll, mendegél négy cica. Négy bronzcica. Na nem csoportban, hanem szétszórva, elvégre a macska nem falkaállat. Életnagyságúak, aki nem lát, csak néz, az talán észre sem veszi őket. Sajnálhatja. Aki viszont melléjük telepszik, megsimogatja őket, megvakargatja a fülük tövét, mert valamitől - ki tudja mitől - jól esik a szívnek. Télen meg szinte sajnálja őket az ember, a szélben, a hidegben.

És hogy a nyulak se maradjanak ki a jóból, a sétálóutca másik végén a Triangel (Háromszög alakú tér) előtt az egyik beugróban egy nyuszi üldögél megbújva. Életnagyságban! Rajta tényleg átesik az ember, ha nem figyel, és pont ez a lábak tengerében ijedten kushadó bronznyuszi mondandója: ne rohanj!

A Malmőbe érkező turista, nem tudja nem észrevenni a pályaudvar melletti hidacska korlátján díszelgő stukkert sem, amelynek a csövére csomót kötött a svéd békevágy: jó tudni, hogy itt ez az eszköz nem érvényes.

A malmői stukker
A malmői stukker
Top cikkek