Bohócot simogatni

A virágok városa. A festők városa. A szökőkutak városa. A szecesszió városa. Az utcaszobrok városa. Sokféleképpen nevezték már Kaposvárt, de talán – a sokszínű programkínálat miatt – egyszerűbb, ha azt mondjuk: a kirándulók városa.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

A jászok lakta kun város

Ha valaki azt kérdezné, Kunszentmárton vajon kun település-e, logikus válasz volna rá az „igen”. Mi más is lehetne ilyen névvel, ráadásul nem is olyan messze a kunok központjától, Karcagtól és Kisújszállástól. A „nem”, sőt mi több, inkább jász város ez, mint kun, meg sem fordulna a fejünkben.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Varsó: csúcsszintű múzeummal emlékeznek Chopinre

Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének 200.

 

Titkok, csodák, örömök Kecskeméten

Kőbe karcolt malomtábla a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely egyik bejárata előtti asztalon – régészeti leletek bizonysága szerint ilyeneken játszottak Árpád-kori eleink. Többméteres testvérét az épület kör alakú fogadóterének padlójára festették. Azon megtöltött zsákocskák a „játékbábok” – de akár gyerekek is ráállhatnak a sarkokra vagy a vonalak felezőpontjaira, hogy hárman egy sorba rendeződve leparancsolják a küzdőtérről az ellentábor egyik harcosát.

Egybefonódó múlton és jelenen felnőtt is, gyerek is ámulhat itt. Pedig a bemutatott játéksokaság – amint ezt az intézményt vezető Kalmár

Ágnes művészettörténész elmondja – csak töredéke a múzeumi gyűjteménynek.

A tárlókban egymás mellett néhány parányi mordvin agyag állat és egy Mexikóban élő magyar gyűjtőtől kapott ajándék baba, egy prágai mester pompás falovacskája és féltucatnyi Mongóliából származó, színesre festett csigacsont – ez utóbbi furcsa névneknincs köze semmiféle csigabigához, valójában a birka hátsó lábának ízüle tében lévő csontocska. Valaha sámánok jósoltak belőlük, kisgyerekek játszottak velük (ez az egyszerű tárgy egyebeken kívül kapócsontként, pittykőként, pegygyesként Magyarországon is ismeretes). A Szórakaténusz egyik legnagyobb büszkesége a másfél ezernél is több – nemcsak madár alakú, hanem négylábú állatokat is formázó – agyagsíp. Már honfoglaló eleink is fújták, és alig változott alakban napjaink népművészeti és „közönséges” vásáraiban is kaphatók.

Elgondolkodtató – napjaink méregdrága csodajátékait látva kiváltképpen az –, hogy a gyerekfantázia mi mindent belelát, és ha hagynánk, emberalakoktól lovas kocsiig mi mindent beleláthatna akár egy kukoricacsutkába vagy csuhéval maga összekombinálta fadarabba is.

És milyen remek technikai ötlet a felnőttmunkát dicsérő „háromlábú” lánybaba! Az alapja egy hármas elágazású, ennek köszönhetően szilárdan megálló ágdarab. Arra valamilyen maradék textildarabból testet göngyölnek, s azt a környék viseletébe öltöztetik. A szoknya eltakarja a három „lábat”, az illúzió teljes.

Nem hiányoznak a kiállításról a gyári termékek sem: kisvasút és papírszínház (a tárlóbeli példány Hófehérke és a hét törpe figuráival), százesztendős meséskönyv és gyertya- vagy mécsvilágítású laterna magica, a múzeum legrégibb darabjaként pedig egy két és fél évszázados, 350 darabos francia puzzle.

Az állandó kiállítást februárig európai körútját Kecskeméten kezdő észt vendégtárlat gazdagítja. A Tartui Játékmúzeumból való tárgyak alig különböznek a nálunk megszokottaktól. Egy hosszú nevű intézménynek – a Tartui Egyetem Viljandi Kulturális Akadémiája észt népi textil szakának – hallgatói azonban itthoni jelenünkben ritkaságszámba menő tervekkel hívják fel magukra a figyelmet: hagyományos észt motívumokból formáltak dominót, memóriakártyát, kesztyűsbábot, társasjátéktáblát. Némelyiket már gyártják Észtországban.

A kecskeméti múzeum még egy dologra példa. Ajándékozni nem csak plüsskutyát, matchboxot, számítógépes játékot lehet. Gyerekeinket, unokáinkat meglephetjük múzeumi kirándulással, ottani játékdélutánnal, délelőtti agyagozással is. Egyébiránt pedig: aki mindezeken kívül agyagsípra, társasjátékra, CD-mesére (is) vágyik, vásárolhat a Szórakaténusz boltjának a hely szelleméhez illő választékából.

Infó

A múzeum naponta 10–16 óráig, a kézművesműhely szombaton 10–12 óráig és 14.30-tól 16.30-ig, vasárnap 10–12 óráig tart nyitva.

A múzeumba felnőtteknek 450, diákoknak és nyugdíjasoknak 220 forint (vasárnap és hatévesnél fiatalabbaknak ingyenes a belépés); a kézművesműhelybe hároméves kortól 330 forint.

Múzeumi és műhelybérlet gyerekeknek egész évre 3500, fél évre 3000 forint, családoknak fél évre 3000 forint.

Babaszoba régi idők gyerekeinek
Babaszoba régi idők gyerekeinek A szerző felvétele
Top cikkek