A világ tetején - Szabdellal

A nepáliak még az indiaiakon is túltesznek kedvesség és segítőkészség dolgában. Ehhez a felismeréshez Szabdel segített hozzá, aki valamelyik amerikai egyetemen tanít, onnan tartott haza, és ő volt az első nepáli, akivel valaha is találkoztam.

164 nap Nepálon át

"Lehetséges" - ezzel az üzenettel tért vissza Robin Boustead ausztrál kalandor a minap Katmanduba. A Himalája nepáli vonulatának teljes átszelése már nem álom: a férfi gyalogszerrel, 164 nap alatt tette meg az utat, a hegyi túrák "Szent Grálját".

A hegyről minden másként látszik

Féltem. Az járt a fejemben, hogyan tudok lemenni - ezt válaszolta a világ egyik leghíresebb serpája arra, hogy mit érzett az Everest csúcsán.

Omlás sodorhatta el a hegymászókat

A két nappal ezelőtt indított újabb helikopteres felderítés sem hozott eredményt. Nagy valószínűséggel az október 22-i kőomlás sodorta el a magyarokat.

Amputálták Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát

Amputálták a lavinabalesetet szenvedett Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát térdtől lefelé - közölte a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központjának szakmai igazgatója vasárnap.

 

164 nap Nepálon át

„Lehetséges” – ezzel az üzenettel tért vissza Robin Boustead ausztrál kalandor a minap Katmanduba. A Himalája nepáli vonulatának teljes átszelése már nem álom: a férfi gyalogszerrel, 164 nap alatt tette meg az utat, a hegyi túrák „Szent Grálját”.

Nepál a világ 14 nyolcezer méter magas csúcsaiból nyolcnak ad otthont, így az ország – miután évszázadokon át elzárva feküdt – 1952-es megnyitása óta a túrázók Mekkája. Ekkor ugyanis Jimmy Roberts hadnagy, a Norgay–Hillary-expedíció egyik tagja meglátta a hegyekhez vezető túrákban rejlő lehetőségeket.

A britnek jó érzéke volt: az általa felkutatott túrák - az Annapurna-masszív körüli, az országot Tibettel összekötő ősi karavánúton haladó túra és az Everest alaptáborához vezető túra – roppant népszerűek: előbbire az idén 60 000, utóbbira 30 000 turistát várnak. Mivel a fenti útvonalak igen kényelmesek, és főszezonban zsúfoltak, így sokan kacsintgatnak ismeretlenebb tájak felé és egyes, eldugottabb helyekre már most is ajánlanak helyi irodák egyéni vagy csoportos szervezett túrákat. Akárhogyan is: a több hét menetelés és csend valóban más világba repíti az utazót és többször átfut az ember fején, milyen lehet vajon itt az élet?

Boustead 2002-ben, egy barátjától kapott e-mailből tudta meg, hogy megnyíltak Nepál addig elzárt, a kínai határ mentén fekvő részei – vagyis szabad az út. Tavaly indult kelet felől, a Kancsendzöngahegytől útban az Everestet tartalmazó Solu Khumbu-vidék felé.

A serpák otthonától a Rolwaling-völgy, a legtöbb jetiészlelés otthona következett, majd az ismert Langtang-vidéket járta be, ahol meg kellett állnia. Az idén vágott neki a maradéknak, mely további 104 nap túrát jelentett, immáron az Annapurna-masszív körül a 5747 méteres Thorung-La-hágón át északra, a két, korlátozott, a tibeti kultúrát még elevenen őrző Mustang és Dolpon át, hetekig szinte végig ötezer méter felett, végül a nyugaton fekvő Darcsula-hegynél kötött ki.

– Volt, hogy két héten át nemláttunk embert – írta Boustead a Nepali Times hasábjain – és az egész túra alatt csupán harminc napon jártunk emberi településen.

Top cikkek