Omlás sodorhatta el a hegymászókat

A két nappal ezelőtt indított újabb helikopteres felderítés sem hozott eredményt. Nagy valószínűséggel az október 22-i kőomlás sodorta el a magyarokat - jelentette be tegnapi tájékoztatóján Mécs László hegymászó, aki a helyszínen tájékozódott.

A kínai Nyugat-Szecsuan tartományban található 6079 méter magas Ren Dzsong Feng-hegyet próbálta a világon elsőként megmászni négy magyar alpinista. A csoport október végén nem adott hírt magáról, ezért megindult a keresés. Mécs László azért indult a helyszínre az egyik eltűnt magyar hegymászó testvérével, mert november 12-ig nem érkezett haza értékelhető információ, illetve ami mégis érkezett, az jelentősen torzult. A család kérésére azt nézte meg, hogy a keresés és a mentés az ilyenkor elvárható szinten folyik-e?

A hegyimentők felvételeket készítettek a kutatás egyes fázisairól

Mécs László eljutott az alaptáborba, illetve látta a völgyet beterítő kőlavinát, beszélt a hegyimentőkkel. A területről készült képek összevetése alapján azt tartja valószínűnek, hogy az október 22-i kőomlás sodorta el a magyarokat. A közelmúltban két nagyobb földrengés is volt a térségben, ami meglazíthatta a sziklákat.

Mécs cáfolta azokat a felvetéseket, hogy a kínaiak késve kezdték volna el a mentést. A hegymászók esetében szerinte gyakorta előfordul, hogy a megadott időpontnál később érnek le a hegyről. A tájékoztatón szó esett arról, hogy Kína ezen részén nincsenek hegyimentők, ezért Tibetből kellett idehozni megfelelő felkészültségű hegymászókat.

Mécs László szerint a kínai hatóságok mindent megtesznek, de maguk a hegyimentők is - 4850 méterre jutottak - azt mondták, hogy a kőomlás miatt életveszélyes az a szakasz. A helikopteres felderítés megszervezése sem egyszerű, hiszen a kínai hadseregtől kellett gépet bérelni. A magyarok tárgyai közül a területről mindössze egy vizespalack került elő. Több azért nem, mert húsz-harminc centi hó hullott a völgyre.

"Tudjuk, hogy a hegymászás veszélyes sportág. Tisztában vagyunk azzal, hogy mikor, mire vállalkozunk. Ha tudjuk, elkerüljük a veszélyes helyzeteket, de a továbbjutás érdekében időnként kompromisszumot kell vállalni" - vallotta meg Mécs László.

A Ren Dzsong Feng-hegyet a magyarokétól eltérő útvonalon november huszonnyolcadikán két dán alpinista megmászta.

A Szecsuan tartományi külügyi hivatal vezetője is azt mondta, hogy nem lehet több eredményre számítani. Csou Hong (Zhou Hong) az MTI-nek elmondta, hogy a kutatás idején teljesen tiszta volt az idő, egyedül az erős szél nehezítette a navigációt. A  felderítés során a hegyet több oldalról is sikerült megközelíteniük és szabad szemmel is tisztán kivehető volt az október 22-23-i jég- és sziklaomlás nyoma. A repülés alkalmával fényképeket és videofelvételt készítettek, amelyeket később nagyítva is megvizsgáltak. A négy eltűnt magyar hegymászó fellelhetőségére utaló jelet, színfoltot nem találtak. Csou szerint a további kereséstől - jelen körülmények között - nem várható több eredmény.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul megerősítette, hogy a felvételeket helyi idő szerint szerda délelőtt megkapták és továbbítják Budapestre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.