Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

Kampányszív: tippek Valentin-napra

Ha kell egy kis romantika, számos érzelmes program és helyszín közül választhatunk Valelntin-napon, bár február 14. elsősorban a virágkötő lobbi és Bálint gazda nagy napja.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Kristálymustra az ásványmúzeumban

Mindent a szemnek, de a gyűjtögető kéz is szerepet kaphat abban az ásványmúzeumban és földtani bemutatóteremben, melyet egy magángyűjtő hozott létre Vasszécsenyben. A ma 1450 lelkes település egykori tejcsarnokában most ezerkétszáz válogatott kristályban, ásványban, fosszíliában és kőzetben gyönyörködhet a látogató. De mielőtt belépne a Pődör György szombathelyi középiskolai tanár és helyi költő által létrehozott szentélybe, az épület előtt két csillében kereshet is magának olyan kőzetet, mely később esetleg otthonát is díszítheti.

Persze az évtizedek óta gyűjtött anyagok - ércek, kvarcok, kalcitok, mellitek, aragonitok, gránátkristályok, antimonitok - kiállítása nemcsak azok szemrevételezésére szolgál, hanem arra is, hogy megismertessen az egyes térségekben talált ásványokkal, és hatvan képen bemutassa a magyar történelmi bányavárosok címerét, a bányászok eszközeit. Láthatók ott díszegyenruhák, emlékérmek, oklevelek és a róluk készült bélyegek, képeslapok.

Az eredetileg harmincezres gyűjteményrészből az is kiderül, hogy a honfoglalás óta Vas megyében jelentős volt a bányászat, hiszen a megye a nevét is az ott található vasat tartalmazó ércről kapta. De vannak a tárlaton földtani anyagok a Kőszegi-hegységből, a velemi Szent-Vidről, az egykori toronyi lignit- a felsőcsatári talkumbányából is. Az évmilliók természeti ritkaságai most egymás mellett fénylenek. Nincs két egyforma, és a tudományos ismeretterjesztők szerint egyik sem alábbvaló a másiknál, hiába szebb emez és fakóbb a másik.

A Föld múltjával megismerkedni azért is izgalmas, mert a látogatók évmilliókat lapozhatnak fel a Föld könyvéből.

Az egyébként már a római korban is lakott település múltja gazdag. Nevét először 1318-ban említik egy cisztercita szerzetesrend okmányában. A jól szervezett, falusi turizmussal rendelkező Gyöngyös-patak menti kistérségbe ma kerékpárúton is el lehet jutni. Így is felfedezhetők a Gyöngyös és a Rába közti kastélyok, templomok. Vasszécseny látnivalója többek közt a XVIII. századi Új- és Óbergényi kastély, melyek szállodaként működnek.

A copfstílusú Új-Ebergényi kastély öt éve központja az Európai Borlovagrend magyarországi konzulátusának, melynek hétszáz tagja van. Színpompás gasztronómai rendezvényeket, borkonferenciákat szervez.

Top cikkek