Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

Kampányszív: tippek Valentin-napra

Ha kell egy kis romantika, számos érzelmes program és helyszín közül választhatunk Valelntin-napon, bár február 14. elsősorban a virágkötő lobbi és Bálint gazda nagy napja.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Felfedeztük Gyöngyöspatát

A véletlennek, jobban mondva az útvonaltervezőnek köszönhetően jutottunk el Gyöngyöspatára, ahol egy keveset időzve turistalátványosságokat találtunk.

A falu központjában kényelmes parkoló és egy vendéglátóhely megálljt parancsolt. A kocsiból kiszállva láttuk meg a Danka-patakon átívelő kőhidat, amelynek látványa időzésre ösztönzött.

Próbáltunk érdeklődni, de csak annyi választ kaptunk: régi. Talán a községházán többet tudnak. A hivatalban Molnár Károlytól, a falu polgármesterétől kaptunk választ kérdéseinkre.

A patakon az ország egyik legöregebb kőhídja ível át. Nemrégiben sikerült eredeti állapotában helyreállítani. A kis Heves megyei település önerejéből nem tudta volna a munkát elvégeztetni, ezért indultak a kulturális és szellemi örökség megóvása érdekében kiírt uniós pályázaton. Egyes források szerint 1804-ben, a hiteles iratok szerint 1823-ban építették a Danka patak átívelő hidját. Eredetileg két nagyobb és egy kisebb ívvel készült. A kis ív alatt a malompatak folyt, amely kétszáz méterre a hídtól egy malomkereket hajtott. Idővel a malmot elbontották, és a hetvenes években a két szélső ívet betömték. Nemrégiben sikerült eredeti állapotában helyreállítani a hidat. A kis Heves megyei település önerejéből nem tudta volna a munkát elvégeztetni. A megvalósításra uniós pályázaton megközelítően 12 millió forintot nyertek, amit hárommillióval egészített ki.

A felújításkor felmerült az a gondolat, hogy a legkisebb ívet kimélyítik, és egy sétautat alakítanak ki. Ez azonban a statikai vizsgálat szerint megvalósíthatatlannak bizonyult. A hidat középen Nepomuki Szent János szobra díszíti, amit még a hídrekonstrukciót megelőzően állították helyre. A híd és környéke a kétezer-hatszáz lakosú falu központja.

A hídtól alig száz méterre áll a falu temploma. Előtte autóbusz-parkoló. Itt jártunkkor éppen egy csoport érkezett és indult a neogótikus stílusú templom felé. Csatlakoztunk hozzájuk. Kétszáz kilométert utaztak, hogy megnézzék a nevezetes műemléket.

A falu első templomát a XI. században építették, amely teljesen elpusztult. Az 1300-as évek közepén újat emeltek, ezt építették át, bővítették később. A most látható formáját a templom a XV. század végén nyerte el, amikor a régi kápolnák felhasználásával, bordás boltozattal fedett, háromhajós templommá formálták.

A templom oltára Európában egyedülálló. Az Ótestamentumból ismert Jesse, vagy más néven Isai gyökérformájú testéből serdül egy fa, melyen megjelenek Krisztus elődei egészen Máriáig. Ágain bibliai királyok és próféták - köztük Salamon és Dávid - dús aranyozású, festett szobrai, felettük koronás Mária trónol, karján a kisdeddel. A fa törzsén iratszalagok kígyóznak az Énekek énekéből vett idézetekkel. A kétoldalt felnyúló ágak koszorúként ölelik Mária születésének oltárképet a fa közepén. A fa törzse ezüst színű, az ágak aranyozottak. Mindezt egy gótikus architektúrájú szentély foglalja magába.

A nyolc méter magas, késő reneszánsz oltár dél-lengyelországi mesterek műve a XVII. század közepéről. Az idők során többször is súlyosan megsérült, legutóbb 1968 és 1972 között restaurálták az Országos Műemléki Felügyelőség munkatársai.

Gyöngyöspata a Mátra délnyugati lábánál, Gyöngyöstől 11 km-re nyugatra fekszik. Megközelíthető nyugati irányból a 21-es főútról Szurdokpüspökin keresztül, kelet felől pedig a Gyöngyösről induló alsóbbrendű úton. Autóbusszal legegyszerűbben Gyöngyösről érhető el.

A templom ajtaja zárva van, a látogatás időpontját ajánlott néhány nappal korábban egyeztetni a 06 (30) 239-2728-as telefonszámon.

Európai különlegesség a Jesse-oltár
Európai különlegesség a Jesse-oltár
Top cikkek