Síkirándulás egy nap alatt

Korai indulással már nyitáskor a pályán lehetünk, akár külföldön is. A dilemma csak az, hogy itthon vagy az országhatárt átlépve keressünk alkalmas pályát.

Téli mulatságok Londonban

Az általában enyhe időjárás ellenére is ragaszkodnak a britek a műjégpályákhoz és a forralt borhoz. Például Európa legnagyobb irodaház-együttese is kialakítja jégparadicsomát.

Puncsgőzös bécsi advent - Videó

- Több a magyar a bécsi vásárokban, mint a Vörösmarty téren - hallottuk a városháza előtti Wiener Christkindlmarkt-en. Az epés megjegyzés gazdája tényleg nem túlzott. Varázslatos forralt puncs, páratlan édességek, esti fények, csodás hangulat - ezeket sorolták fel honfitársaink, miért érdemes elutazni a bécsi karácsonyi vásárokba, amelyekből legalább tizenegyről tudunk.

Karácsonyi vásár

Lököttek ezek a bécsiek, legalább kétszer ennyi bódét be lehetett volna zsúfolni ide, ami ugye kényelmetlenné tenné az egészet, de legalább megmarad a karácsonyi diliház jelleg.

Kismarton nevezetességei egy hétvégén bejárhatók

A Bécsben, Kismartonban, Bécsújhelyen, s a többi, a magyar határhoz közel fekvő ausztriai településeken tett rövid kirándulásokat azért szeretem, mert maradéktalanul tartalmassá tesznek egy-egy hétvégét, de az ember mégsem érzi úgy, hogy véglegesen lemaradt valamiről, amit meg kellett volna néznie.

 

A bécsi Városháza tere - vásárral és nélküle

A bécsi Városháza előtti tér ritkán látható sátrak vagy standok nélkül. Nyáron a zenei filmek iránt érdeklődők töltik meg a széksorokat, januárban a téli sport kedvelői a kanyargó jégpályákat. Alig bontották le a Roncalli cirkusz hatalmas sátrát, már készülnek a karácsonyi vásárra.

A Városháza, a Parlament, az Egyetem és a Burgtheater által körülvett negyvenezer négyzetméternyi terület "főutcáját" a Ringen, a bécsi nagykörúton szobrok szegélyezik, melyeket gyakran az éppen aktuális látványosságok eltakarnak. Pedig a szobrok olyan híres történelmi személyiségeket ábrázolnak, mint például IV. Rudolf (1339-1365), a Bécsi Egyetem alapítója, vagy Starhemberg gróf (1639-1701), aki nemcsak Bécset védte a török ellen, de Buda ostrománál is harcolt.

A Városházához legközelebb Fischer von Erlach, a Károly-templom (Karlskirche) és a magyar királyi nemesi testőrség palotájának a tervezője és Joseph von Sonnenfels, a felvilágosodás gondolkodója, Mária Terézia tanácsadójának szobra kapott helyet.

A bécsi Városházán természetesen dolgoznak, s így meglátogatni is csak akkor lehet, ha nincsenek éppen ülések. Egyéni látogatókat hétfőn, szerdán és pénteken (ha ezek munkanapok) egy órakor várnak ingyenesen, de van lehetőség csoportos látogatásra is, vezetéssel, de ezt előre be kell jelenteni (www.stadtinfo.wien.at). Az épület oldalán lévő bejáratokon bármikor átsétálhatunk, az árkádokkal körülvett tér (28oo nm) Európa egyik legnagyobb belső udvara. Széles lépcsőházból jutunk a félemeletre, ahol az ország leghosszabb ruhatári pultját találjuk, ötvenméteres és ezerhétszáz kabátot "fogad".

S a legek folytatódnak, hiszen a Festsaal (Díszterem) a maga hetvenegy méter hosszával, húsz méter szélességével és 18,5 méter magasságával a legnagyobb terme Ausztriának.

A falakat négy nagy komponista, Mozart, Haydn, Gluck és Schubert domborművű képei díszítik.Mindenképpen érdemes az épület hátsó bejáratát is megkeresni, ahol a turistairoda működik, s a város legkülönbözőbb programjairól találunk - színházak és múzeumok, városnéző tematikus túrák és kirándulóutak a bécsi erdőben, koncertek és éttermek, bicikliutak és uszodák - színes szórólapokat, alapos tájékoztató füzeteket.

A neogótikus épület különösen az esti világításban szép, s november 14-től már százötven jellegzetes kis faház (stand) várja a karácsonyi ajándékokat keresőket. Gyertyák és fajátékok, édességek, meleg sapkák és sálak, bögrék és plüssállatok, és természetesen karácsonyfadíszek óriási választékban kaphatók. Ilyenkor a tér hatalmas fáit is feldíszítik, az épületben kézműves-foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, s a teret belengi a puncs és a mézeskalács illata.

Ice skaters enjoy the
Ice skaters enjoy the "Wiener Eistraum", a skating rink on Rathausplatz in front of Vienna's city hall January 22, 2009. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA)
Top cikkek