Dél-Afrikában minden kilencedik ember HIV-fertőzött

A kanadai Torontóban megrendezett AIDS Világkonferencián Afrika komoly bírálatot kapott, mert korlátoltan és hanyagul kezeli a szerzett immunhiány szindrómát.

Elnyomó felszabadítók

A felszabadító harc vezérkultuszt teremt, ellentmondást nem tűrő fegyelmet követel, és a győzelem után nehéz szakítani ezzel a kultúrával. A felszabadítóból így lesz elnyomó. - Metazin

Afrika déli része nem akar amerikai jelenlétet

Több afrikai ország, különösen a kontinens déli részén fekvő államok csoportja nem kér az amerikai katonai jelenlétből - jelentette a Voice of America rádió szerdán azzal kapcsolatban, hogy a napokban megkezdte működését az Afrikai Parancsnokság (Africom).

Pusztít a kolera Zimbabwéban

Amíg Robert Mugabe azzal dicsekszik, hogy Zimbabwéban már nincs kolera, tízezrek menekülnek a járvány és a rezsim elől. A diktátor nem mond igazat. A kórnak 15 ezer fertőzöttje is lehet.

Óva intik a dél-afrikai vendéglátósokat a világbajnokság alatti áremeléstől

A 2010-es labdarúgó-vb idején félmillió turistára számítanak, akik várhatóan 850 millió dollárt költenek a bajnokság egy hónapja során. A turisztikai szakemberek attól tartanak, hogy a vendéglátóipar mohósága elriaszthatja a sporteseményre érkezőket.

 

Dél-Afrika, a szivárványország

Az afrikai és a nyugati tradíciók keveredése jellemzi Dél-Afrikát. A kontinens legfejlettebb gazdaságában jó minőségű infrastruktúra és az Európában megszokott színvonalú szolgáltatások várják a turistákat, akik azonban megismerhetik az őslakosok kultúráját és az afrikai táj lenyűgöző szépségét is. Dél-Afrikában ráadásul most kezdődik az "élet": nálunk tél van, ott azonban épp tavaszodik. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy jövőre itt rendezik a futball-világbajnokságot!

Minden turistának a szafari jut először eszébe Afrikáról, és itt sem kell csalódnia: a Kruger Nemzeti Park közel 150 emlősnek ad otthont, és szinte biztos, hogy a kirándulás során találkozhatunk az "ötökkel", azaz látni fogunk oroszlánt, leopárdot, elefántot, bölényt és orrszarvút is.

Dél-Afrika azonban jóval többet kínál az utazóknak, mint a szafarik. Az aktív pihenésre vágyók is megtalálják itt a számításukat: jól kiépített hegymászó- és túraútvonalak várják a kirándulókat. Vadvízi evezésre az Orange-folyón (Namíbia határán) van lehetőség, míg a tengerparton, különösen KwaZulu Natal tartományban számtalan búvárparadicsomot is találhatunk. A csodálatos szépségű strandokon szörfözni is lehet. A leghíresebb tengerparti üdülőhely Durban.

Ha Dél-Afrika, akkor Fokvárost mindenképp látni kell. Különleges élmény ellátogatni a Jóreménység fokához, ahol a vízbe szakadó sziklákról nézhetjük az Indiai- és az Atlanti-óceán találkozását. Láthatunk itt pingvinkolóniát és meglátogathatjuk az egyre nagyobb hírnévnek örvendő dél-afrikai borok bölcsőjét, a szőlőültetvényeket is. A város fölé magasodó Tábla-hegyről megcsodálhatjuk a kilátást, később pedig bálnalesre is mehetünk.

Kihagyhatatlan a Robben-sziget is, ahol Nelson Mandela és párttásai raboskodtak éveken át az apartheidrendszer, a fehérek uralmának idején. A szigeten olyanok vezetik a túrákat, akik egykor politikai foglyok voltak ott, így első kézből hallhatjuk az ország közelmúltjának történelmét. Tapasztalt idegenvezetővel a külvárosok bádogviskóit is meglátogathatjuk, ezt azonban egyedül ne próbálja meg senki!

A Garden Route, azaz a Kerti Út a helyi családok által is kedvelt üdülőhely. A 170 kilométer hosszú indiai-óceáni partszakasz mindenkit elkápráztat homokos tengerpartjaival, apró öbleivel. Itt mindenki megtalálja, amit keres: nyüzsgő városokat első osztályú éttermekkel, vagy akár néptelen partszakaszokat és túraútvonalakat, ahol egyedül élvezheti a természet szépségét és a csendet.

Aki pedig valóban különleges élményre vágyik, az luxusvonattal is bejárhatja az országot. A Rovos Rail vonatai a világon talán a legfényűzőbbek, exkluzivitásukról talán mindent elmond az a tény, hogy egy vonat 36 lakosztállyal rendelkezik, és csupán 76 utasnak van rajta hely. Az egyik legnépszerűbb útvonal a zimbabwei Viktória-vízesés és Fokváros között húzódik. Az út hat napig tart, amelyet akár azzal is tölthetünk, hogy a kilátókocsiban ülve, koktélt iszogatva gyönyörködünk a tájban.

Magyar állampolgároknak 30 napig nem kell vízum, azonban az útlevélnek 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Repülőjegy: 200-250 ezer forint.

Szervezett, 11-16 napos körutazások: 500-800 ezer forint.

Internet: www.go2africa.com, delafrika.lap.hu

A Kruger Nemzeti Park egy elefántja. A természetvédelmi terület felkeresése kihagyhatatlan dél-afrikai program
Top cikkek