Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

Kampányszív: tippek Valentin-napra

Ha kell egy kis romantika, számos érzelmes program és helyszín közül választhatunk Valelntin-napon, bár február 14. elsősorban a virágkötő lobbi és Bálint gazda nagy napja.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Pipó vára és Laci sajtja Ozorán

Ha az ember csak nagy forgalmú főutak mellett tekereg, bizony, sosem fedez fel olyan gyönyörű helyeket, mint amilyen a tolnai dombok mögött megbújó Ozora. Ez a reneszánsz vonásait máig megőrző, alig kétezer lelkes település kulturális, történelmi és gasztronómiai csodákat rejt, ráadásul fenséges természeti környezetben, a Sió- és a Cinca-patak partján terül el.

Legtöbben Ozorai Pipó vára miatt látogatnak el ide: a firenzei kereskedőcsaládból származó, eredetileg Filippo Scolari néven, 1369-ben született férfi kereskedősegédként érkezett a magyar királyi udvarba, ahol igazi karriert futott be: előbb Zsigmond király hadvezére és kincstartója lett, később ő felügyelte az ország arany- és sóbányáit. Számos sikeres hadjáratot vezetett, többek között a husziták és a törökök ellen. Részben neki köszönhetjük, hogy Hunyadi János elverte a törököket - karddal bánni, bajvívni ugyanis az olasz mester tanította meg.

Miután elvette Ozorai Borbálát, és az ő lakhelyét, Ozorát mezővárosi rangra emelte, a nevét magyarosította, így lett Filippóból egyszerű Pipó. Várkastélyát firenzei mesteremberek építették fel: a korábban mind a négy sarkán tornyokkal körbevett épület ma is szinte teljes pompájában áll a falu közepén, egy dombon magasodva.

Igaz, hányattatott sorsa kissé megviselte a hatszáz éves épületet: évtizedekig hol a Habsburg-zsoldosok, hol a törökök ostromolták a várat. Később iskolát és magtárat alakítottak ki az épületben, amelynek rekonstrukcióját néhány évvel ezelőtt fejezték be.

A zárt, négyzetes belső udvar kőfaragványai, tornácos folyosói, pompás virágkompozíciói a reneszánsz korba visznek vissza bennünket. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2007 nyarán múzeumként nyitotta meg a várat a nagyközönség számára.

Az egyik épületrészben korabeli berendezések és eszközök - Borbála hálószobája, kandallós trónterem, ebédlő, s a kastély urának páncélos lovagi viseletei - láthatók. Pipó tagja volt a Zsigmond király által alapított sárkányos lovagok rendjének, így az erre vonatkozó jelképek is több helyen megjelennek itt.

A múzeum érdekessége a kastély későbbi tulajdonosaira, az Esterházyakra emlékező családtörténeti kiállítás, amelyet jól kiegészít "Az angol beteg igazi útja" című fotókiállítás. Ez utóbbi gróf Almásy László az ismeretlen Szahara magyar felfedezője és néhai Esterházy Antal herceg közös afrikai útjáról készült, eddig még nem látott fotók, dokumentumok alapján. Illyés Gyula életét pedig, állandó tárlat mutatja be: a közeli Rácegrespusztán született költő-író gyakran töltötte nyarait Ozorán.

A várkastély szálláshelyként is szolgál. A korhűen berendezett szobákat ki lehet bérelni, s mikor a kiállítások már bezárnak - az egész épület urának érezheti itt magát a vendég. Érdemes bejárni a tolnai falut is: egyrészt, mert ott is találhatunk reneszánsz hangulatú házakat, másrészt, mert itt is bukkanhatunk titkokra. Az egyik háznál "Laci" néven kecskesajtot és kefirt kínálnak, s sajtvásárlás közben megtudjuk e név eredetét is.

Laci egy bakkecske volt, aki, miután a közel hetvenfős nőstényállományt mesterséges megtermékenyítéssel nem sikerült szaporítani, egymaga állt helyt, s két hét alatt anyává tette az egész nyájat. Nos, a tulajdonos - keresztneve amúgy neki is László - e férfias teljesítmény iránti tiszteletből nevezte el sajttermékeit kiváló bakjáról.

Reneszánsz hangulatot idéz a közelmúltban rekonstruált vár
Top cikkek