Alig hoz bevételt a falusi turizmus adóztatása

Rosszkor jön a vidéki vendéglátással foglalkozóknak, hogy jövőre megszűnik az adókedvezményük, enélkül is megcsappant a kereslet a falusi turizmus iránt.

Támad a finom hazai

Elmegy a városi ember falura üdülni, és megismer egy sor fantasztikus terméket, majd hazamegy, meghívja a barátait és velük is megkóstoltatná, amit felfedezett. Ma ez még vagy sikerül, vagy nem...

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

FIFA-ranglista: Magyarország előrelépett

Noha a holt idényben legfeljebb barátságos mérkőzést rendeznek, honfitársaink még csak azt se játszottak; az helyzet így is jobb.

Kampányszív: tippek Valentin-napra

Ha kell egy kis romantika, számos érzelmes program és helyszín közül választhatunk Valelntin-napon, bár február 14. elsősorban a virágkötő lobbi és Bálint gazda nagy napja.

 

Apartmanpincék a Vasi-Hegyháton

A falusi turizmus új formáját, az apartmanpincéket kínálja vendégeinek az oszkói Hegypásztor Kör az oszkói szőlőhegyen.

A Vasvár központú érintetlen tájat, a sajátos ízeket és hangulatot kedvelő vendég nemcsak a megszokott turista- vagy pásztorszállásokon talál kellemes pihenési lehetőséget, hanem a közeli szőlőhegyen felújított évszázados borona-, fonott falú, zsúpfedeles présházakban is.

Aki először jár Oszkón, elcsodálkozik azon, hogy néz ki és milyen a berendezése az 1846-ban épített, nemrég felújított Hegypásztor-pincének, ahol jóízűt lehet beszélgetni a cserépkemence melege és a környéken termett borok mellett. A nedűket persze ínycsiklandó borkorcsolyákkal, dióval, hagyományos gyümölcsökkel egészítik ki. De ki-ki megtanulhatja azt is, mi a tóka vagy a "macskalik".

Nem messze kitárul két-három másik, szintén zsúptetős "apartmanpince" is, melyek a közeljövőben már összkomforttal várják a családokat. Érdekes a szomszédban lévő, fából készült, bálványos orsós szőlőprés, melyet 1894-ben építettek. Kissé odébb a lábas pajtában rozsszalmát csépelnek, hogy legyen mivel befedni, kijavítani a zsúpfedeles házak tetejét. Van is rá kereslet: most éppen a Szentendrei Szabadtéri Múzeum házaihoz készülnek a kévék.

Továbblépve ínycsiklandó illatok szállnak a két szabadtéri kemencéből, ahol éppen langallót sütnek, mely tulajdonképpen kenyértészta, amit dagasztanak, nyújtanak, majd házi tejföllel megkennek, apróra vágott szalonnával és lilahagymával megszórnak, hogy aztán zsíros tepsiben ropogósra süssék.

Nincs ember, aki ne kedvelné. De nem lenne teljes a kiszolgálás, ha a fél-, egy- vagy kétnapos programokon nem kóstolnánk meg a helyi termékek közül a termelői mézet, a házi lekvárokat, a zölddió-befőttet, a pogácsaalmát vagy a bodzapálinkát.

A kerékpárkölcsönzővel is bíró Hegypásztor Kör gyalogos- és biciklitúrák indulóhelye is. Akár hetven kilométeres kört is be lehet járni az egyesület által javasolt útvonalakon, melyek az oszkói hegyi kereszthez (ahol 1790-ben a hegypásztorok közgyűlését tartották), a háromszáz éves tölgyfához, a Jeli arborétumhoz, a Szajki-, a döröskei vagy a Gébárti-tóhoz, Vasvár nevezetességeihez, a hegyhátszentpéteri tájházhoz vagy Zalaegerszegre éppúgy elkalauzolnak, mint a győrvári Vasi-Hegyhát Pálinkaházához. Nem véletlenül kedvelik a tájegységet Debrecentől Barcsig.

Infó

A kistérség autóval megközelíthető a 8-as főúton Vasvárig
haladva.

Cím: Hegypásztor Kör

T.: 36 (94) 573-166

web: www.oszko.hu

e-mail: hegypasztor@oszko.hu.

Az óriási szőlőprés 1894-ből
Az óriási szőlőprés 1894-ből
Top cikkek