Reformkori séta Balatonfüreden

Szeptember 25. és 27. között reformkori hangulat várja a látogatókat Balatonfüreden: zenei és irodalmi műsorok, bemutatók idézik a történelmi időket.

Elégedettek a fogyasztóvédők a balatoni szolgáltatásokkal

Kevesebb szabálytalanságot találtak a fogyasztóvédelmi hatóságok idén a Balaton körül. Az ellenőrzések negatív tapasztalata viszont, hogy sok túl sok helyen szolgálják ki a fiatalkorúakat alkohollal és cigarettával.

A kín múzeuma Keszthelyen

A gyengébb idegrendszerűeknek Keszthelyen a sétálóutcától egy tyúklépésnyire inkább a Babamúzeumot vagy a Panoptikumot, netán a Csiga Parlamentet érdemes megnézniük, mint a szomszédos Horroráriumot.

Mátrai pályák és pályázók

Rejtett udvarok, megbúvó műhelyek, kecses szobrok városa a Mátraalján. Aki itt él, tudja, miben találja meg a szépet.

Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

 

Szafari a berekben, gályamustra a Csillagvárban

Nem csak a nagy melegek idején, őszi hűvös hétvégéken is van miért a Balatonhoz kirándulni. Zamárdiban például "falra mászhatnak" a turisták, Imremajorban dzsiptúrára indulhatnak, a balatonszentgyörgyi Csillagvárban pedig a híres balatoni hajó, a Phoenix óriás makettjét láthatják.

Fürdeni ugyan már rég nem lehet a Balatonban, de azért így is érdemes hétvégi kirándulást szervezni a tóhoz. Az aktív kikapcsolódásra vágyók számára ideális úti cél például az idén nyáron, Zamárdiban megnyílt kalandpark, ahol október utolsó napjaiban még várják a látogatókat.

A majd négyhektáros területen lévő parkban kicsik és nagyok is megtalálják számításukat: a gyerekeknek biztonságos kölyökpályát alakítottak ki, a felnőttek pedig öt különböző nehézségű útvonalat teljesíthetnek - csúszva, lógva, billegve. A 170 különféle akadállyal tűzdelt kalandparkban összesen másfél kilométer hosszúságú drótkötélpályán csúszhat, fák közé feszített hágcsókon csimpaszkodhat, kötélen egyensúlyozhat, vagy épp mesterséges falat mászhat az, akinek kedve tartja.

Aki a kerékpározásnál kevésbé fárasztó módon fedezné fel a balatoni vidéket, terepjárós kirándulásra fizethet be. Az idén nyáron Berek szafarit indítottak a Balatonfenyveshez tartozó - a parttól alig három kilométerre lévő, autóval és kisvonattal is megközelíthető - Imremajorban, s az ősszel is indulnak túrák. Azok, akik befizetnek a másfél órás - fejenként 1500 forintba kerülő - terepjárózásra, nemcsak különleges autós élményben részesülnek, hanem megismerhetik a berek állat- és növényvilágát is.

A túra kuriózuma továbbá, hogy ezt a vidéket - az itt működő egykori állami gazdaság, majd annak utódja - évtizedeken át elzárta a turisták elől, vagyis viszonylag érintetlen területen kalauzolják végig a látogatókat. A terepjárózás során, ha az utasok ezt kívánják, a sofőr útba ejt egy pincészetet is, ahol borkóstolón vehetnek részt a túrázók.

Másfajta kikapcsolódást ígér a balatonszentgyörgyi Csillagvár. A csillag alaprajzú várban a törökök ellen vívott Somogy megyei harcoknak állít emléket a végvári vitézek mindennapjait bemutató kiállítás, panoptikum. A kastély pincéjében pedig kétszáz baba és apró, korhű ruha segítségével idézik fel azt, hogy milyen öltözékben harcoltak katonáink az elmúlt ezer évben. A várhoz tartozó állatfarmon racka juhokkal, kecskékkel, szamarakkal, malacokkal, birkákkal ismerkedhetnek meg a "városi" gyerekek, ráadásul a jószágokat simogathatják, sőt a gondozó segítségével akár etethetik is.

Újdonság a Csillagvárban, hogy nemrégiben itt állították ki - a XVIII. században épített, harmincméteres, vitorlákkal és evezőkkel is ellátott híres balatoni hajó - a Phoenix gálya óriás makettjét. A hatalmas üvegvitrinben látható makett hét méter hosszú és tíz év alatt készült el.

Ha már Balatonszentgyörgyön jár a turista, érdemes ellátogatnia az innen csupán tizenöt kilométerre lévő Keszthelyre is: egyebek mellett azért, mert a Festetics-kastélyban újabb érdekes kiállítás nyílt nemrégiben. A Helikon Kastélymúzeum Az ostáblától a bilboquet-ig című tárlatán a XVI-XVIII. századi királyi, fejedelmi, főúri játékok világával ismerkedhetnek meg a kirándulók.

A Zamárdiban működő kalandparkról a www.zamardikalandpark.hu oldalon található bővebb információ. A kerékpáros szezonzáróról a www.balatonbringa.hu, a Berek safariról a www.majorka-nagyberek.hu, a Csillagvárról pedig a www.babamuzeum-keszthely. hu/kiallitasok/csillag oldalon olvashatók részletek. A főúri játékokat bemutató keszthelyi kiállításról, s a Festetics-kastély többi tárlatáról a www.helikonkastely.hu oldalon találhatók információk.

Állatfarm a Csillagvárban
Top cikkek