Jégturisták a Balatonon

A balatoni korcsolyázók, jégszörfösök, kite-osok döntő többsége egynapos turista: hiába lepik el hétvégenként tízezrek a befagyott tavat, a sportolás után mindenki hazamegy.

Balatoni strand épül Palócföldön

Aki igazán szórakoztató programban szeretne részt venni, az látogasson el augusztus 15-én Ivádra, a Batyus Galoppra.

Négynapos pálinkafesztivál Almádiban

Ismét a legjobb magyar pálinkákat kóstolhatják meg az érdeklődők augusztus végén Balatonalmádiban.

Nyárutói turistacsalogató a Balatonon

A kamarai védnöki táblával rendelkező Balaton környéki vendéglátóhelyek családi vasárnapot tartanak szeptember 13-án. Mindez annyit jelent: ezen a napon több mint 60 étteremben és cukrászdában fogyaszthatunk 30-50 százalékos kedvezménnyel.

Sok turista kevés pénzzel

Erős nyári szezont zárt a Balaton, ahová a vendégek négyötöde belföldről érkezett.

 

Elégedettek a fogyasztóvédők a balatoni szolgáltatásokkal

Kevesebb szabálytalanságot találtak a fogyasztóvédelmi hatóságok idén a Balaton körül. Az ellenőrzések negatív tapasztalata viszont, hogy sok túl sok helyen szolgálják ki a fiatalkorúakat alkohollal és cigarettával.

Javult a vállalkozói morál a Balatonnál az idén, a fogyasztói jogok magasabb szinten érvényesültek, mint az elmúlt években - derült ki a tó környéki régiók fogyasztóvédelmi hatóságainak beszámolóiból.

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság tájékoztatása szerint az idei ellenőrzések során kevesebb számú és kisebb összegű bírságolásokat kellett a hatóságnak kiszabnia, és több helyszínen először esett 50 százalék alá az ellenőrzések számához viszonyított bírságoltak aránya. Az ellenőrzések legnegatívabb tapasztalata, hogy sok túl sok helyen szolgálják ki a fiatalkorúakat alkohollal és cigarettával, ami felvetette az erre vonatkozó szankciók szigorításának, illetve a fiatalkorúnak alkoholt vásároló nagykorú felelősségre vonásának igényét.

A fogyasztóvédelmi ellenőrök szóvá tették az italok kimérésénél köztelező, csurig töltendő mérőedények használatának életszerűtlenségét is, indítványozva, hogy változtasson ezen a Mérésügyi Hivatal. Halas Ernőné, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) Dél-dunántúli Regionális Felügyelőségének igazgatója arról számolt be, hogy volt vállalkozó, aki a felügyelőjük kezébe adta a mérőeszközt, hogy ő próbáljon meg vele szabályosan kitölteni italt, de neki sem sikerült.

A szezonnal kapcsolatban Halas Ernőné kijelentette, pozitív tapasztalatokkal zártak. Egyre több vendéglős vallja azt, hogy a Balaton a vendégeké, amit már a fogyasztóvédői szemmel is teljesülni látszik. Régebben 50 százalék feletti, az idén már csak 29 százalékos volt a szankcionálási arány. Ezen belül szomorú eredmény, hogy a fiatalkorúak alkohollal, cigarettával való kiszolgálásának ellenőrzésekor a Balaton déli partjánál 73 százalékban találtak szabálytalanságot.

Somogyi István, a NFH közép-dunántúli Regionális felügyelőségének igazgatója arról számolt be, hogy az idei idegenforgalmi főszezonban folytatódott a korábbi években tapasztalat javulás: az ellenőrzések kevesebb és kisebb súlyú hibákat tártak fel, ezek is főként figyelmetlenségből és nem a fogyasztó tudatos megkárosításnak szándékából fakadtak.

Simon István, az NFH nyugat-dunántúli Regionális felügyelőség szakembere megerősítve a többi Balatonnal határos régió tapasztalatát, elmondta, hogy a Balaton nyugati részén is kevesebb volt a szabálytalanság idén, főleg a súlyos szabálytalanságok száma csökkent.

Top cikkek