Gyöngyös borospincékben és múzeumokban bővelkedik

Szeptemberben már szüretelik a korai érésű szőlőket a Mátraalján, az eseményhez pedig rengeteg programot társítanak a települések, sok-sok vendégcsalogató programmal.

Borünnep bordalokkal Baranyában

Szeptember 25. és 27. között Pécsett és Villányban rendezik meg a műfajában egyedülállónak számító 14. Európai Bordalfesztivált.

Borcsatát vesztett elzászi város

Franciaország elzászi térségében található egy igazi kis középkori borváros, Riquewihr. Itt állították elő mintegy kétszáz éven keresztül a Tokay nevű bort, amíg a borvidékük védelmében kiálló magyar borosgazdák az uniós csatlakozás után el nem érték, hogy a tokaji bor márkanevet ne használhassák más országok.

Kalandra fel - „Winecaching” a Mátrai borvidéken

A geocaching mintájára egyelőre csak néhány ládát helyeztek ki a szervezők, a kezdeményezés azonban máris megtetszett a borvidék főszereplőinek, így hamarosan megindulhat az igazi kincsvadászat.

Megmutatjuk, mire képes Tokaj

A Tarcal szívében található Királyudvar Pincészet évszázadok óta a magyar borászat fellegvára. A hagyomány szerint már a XI. században innen került bor a király asztalára, később pedig egyike volt azon kiemelkedő birtokoknak, amelyek megalapozták Tokaj jó hírnevét és a tokaji bor legendáját.

 

Polgármesterek bora Hegyalján

Készül Tokaj-Hegyalján a polgármesterek bora. A szükséges alapanyagot, vagyis a szőlőt és az aszúszemeket október 20-án adta össze a térség 27 településének első számú vezetője Tolcsván, a Tokaj Kereskedőház Zrt. pincészetében. A történelmi borvidék polgármesterei 2000-ben alapították meg a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Fórumát, hogy közösen munkálkodjanak a térség fellendítésén, a tokaji bor világhírnevének gyarapításán.

Akkor döntöttek, hogy szüretkor minden évben összeadják a tokaj-hegyaljai polgármesterek közös borához szükséges szőlőmennyiséget, néhány év óta pedig már az aszúszemeket is. A mostani termés kiváló, és vélhetően az ebből készült bor is a legjobb évjáratúak közé tartozik majd. (MTI)

Top cikkek