A világörökség részévé vált a mohácsi busójárás!

Felkerült a szellemi világörökség előkelő listájára a mohácsi busójárás.

Veszprém: a panorámaváros

Talán nincs még egy olyan települése az országnak, amelynek a panorámájában annyiféle nézőpontból lehetne gyönyörködni, mint Veszprémében. Kis túlzással élve, egy belvárosi séta során szinte tízméterenként új és új perspektívából láthatjuk például a veszprémi várat. Tippek városnézéshez, az állatkerttől a színházig.

A Dunakanyar szíve

Nem csupán a Mária Terézia tiszteletére emelt Kőkapu, a mellette lévő zordon, szögesdrótos fegyház, a mostanában kiglancolt barokk főtér városaként tekintsünk Vácra. A Dunakanyar szíve püspöki székhely, diákváros, ínyencek gyűjtőhelye is.

Kisvárosi érdekességek Vépen

–Ha nem nagyvárosi idillre, vidéki természeti környezetre vágysz, netán lovagolni akarsz, vagy jobb időben teniszezni, focizni, pecázni, tekézni, strandröplabdázni, esetleg kipróbálni, milyen egy erdei tornapálya, akkor menj el Vépre – mondta egyszer egy szombathelyi ismerősöm. Így lett a kíváncsiságból örök barátság.

Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

 

Mohács nem csupa busó

Szeptember vége mostantól különösen fontos lesz Mohácsnak. Néhány hete ugyanis ekkor döntött az UNESCO illetékes bizottsága a busójárás felvételéről a szellemi világörökség listájára. A városba azonban nem csak a tél végén érdemes ellátogatni, hogy szőrmékbe bújt maszkos busókkal bocsássuk a Dunába a farsangi koporsót. Mohács egész évben számos programmal, kikapcsolódási lehetőséggel várja a látogatóit.

A Mohácsra utaló első írásos emlékek a XI. századból származnak, a (történelmi) köztudatba mégis a közelben lezajlott mohácsi csata révén került be. Bár a török csapatok akkor lerombolták a várost, később közigazgatási központot létesítettek itt.

A török hódoltság évei már csak azért is fontosak, mert ekkor, illetve amiatt érkeztek ide Mohács multikulturális jellegét meghatározó előbb szerb, sokác, majd később német lakosok. Építészeti és kulturális örökségének, nyugodt, kisvárosi jellegének, a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti kincseinek, illetve a ma is eleven (olykor a mindennapi életet meghatározó) nemzetiségi hagyományoknak köszönhetően Mohács egész évben izgalmas turisztikai célpont lehet.

Akár egy napra, de leginkább többre kell ide látogatni, és megismerni a város értékeit. A központban, a Széchenyi téren található az 1920-as években magyaros stílusban épült, jellegzetes keleties elemekkel díszített Városháza.

A kupolás fogadalmi templom (Csatatéri Emléktemplom) bizánci stílusú, impozáns épülete vallási funkciója mellett a mohácsi csatának állít emléket. A példaértékű nemzeti összefogással épült templom alapjaiba 25 megyeháza, több mint félszáz város, és mintegy háromezer község udvarából vett földet helyeztek el az építése során.

A téren található szoborcsoportban, A három leány szobrán a város nemzetiségei jelennek meg: a magyar, sváb és sokác népviseletbe öltöztetett leányalakok az együttélést és barátságot jelképezik. A Mohácsi Történelmi Emlékhelyen pedig 120 kopjafa és sírjel emlékeztet a mohácsi csatában elesettekre.

Nemcsak a Dunán közlekedő komppal utazhatunk a folyón, hanem sétahajózásra, csónak, motorcsónak bérlésére is lehetőség van. A természetjárók gyalogosan, biciklivel, vagy akár vízi úton is felfedezhetik a Béda-karapancsai tájegység ártérének védett és különleges értékeit.

Mohácson és környékén több népművészeti műhely is működik. A kékfestő és kerámiaműhelyek mellett a busómaszkot faragó mesterek is megfigyelhetőek munka közben. A város nemrég megnyílott termálfürdőjében pedig teljes körű wellness-szolgáltatásokkal várják a felfrissülni vágyókat.

A Pécsi borvidékhez tartozó térségben a népszerű fajták mellett különleges és ritka magyar szőlőfajtákat termesztenek a borászok, melyekből illatos, könnyed fehérborokat, és karakteres, fűszeres vörösborokat készítenek.

A pincesoron díszes fa- és kőfaragással díszített, öreg présházak sorakoznak. A pincékben pedig olyan borok vannak, melyek a borkedvelőket egyre inkább Mohács felé irányítja. A gasztronómiát a helyi nemzetiségek különböző konyháinak keveredése teszi egyedülállóvá, legyen szó a halászléről, cserépben főtt sokác babról, vagy egy balkáni pékség kínálatáról.

Infó

Tourinform MohácsTelefon: +36 (69) 505-515

Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesület: www.feherborut.hu

Jellegzetes helyi ételek:

Mohácsi Halászcsárda www.mohacsihalaszcsarda.hu

Szent János Hotel étterme www.hotel-szentjanos.hu

Busó - vicsor vagy vigyor
Busó - vicsor vagy vigyor
Top cikkek