Lassú, mesélős séták Egerben

Milyen mélyen fekszik Eger első vízművének kútja? Melyik szobában írta Gárdonyi Géza az Egri Csillagok történetét? Hány híd ível át az Eger-patakon? Miként lett a régi börtönből sportmúzeum?

Bölényszafari Zemplénben

Igazi kuriózum a hazai turisták és állatkedvelők számára: bölények legelnek a Zemplén hegyei között, a Szonta-patak völgyében.

Látogathatók lesznek az egri vár pincéi

Az 1552-es ostrom előtt sziklába vájt pincerendszert is látogathatóvá teszik az egri várban.

Masírozhat a Nemzeti Őrsereg

A lakó egy része fellebbezett a miskolci paneltűz vizsgálati eredményének megállapításai ellen, mely szerint a tűz oka ismeretlen; tovább csökken a távhő ára Nyíregyházán; nem kezdeményezi a Nemzeti Őrsereg feloszlatását a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

Újabb oltópontokat kapcsolnak be a hálózatba

Az észak-magyarországi régió három megyéjében - Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban tizenegy újabb oltópont kezdi meg működését pénteken.

 

Kiállítás a zalai Bajcsa-várról Miskolcon

Bajcsa-vár, azaz egy stájer erődítmény Magyarországon a XVI. század második felében; ezzel a címmel nyílt időszakos kiállítás a miskolci Herman Ottó Múzeumban.

Nagykanizsától délnyugatra, a Kanizsa-patak mocsaras völgye felett emelkedő homokdombon 1578-ban emelték az erősséget, amelynek építési és fenntartási költségeit a stájer rendek vállalták. Magyarországon ebből a korból és ebből a típusból ez az egyetlen teljesen feltárt vár.

Még különlegesebbé teszi a történetét az, hogy az építéssel, az ellátással kapcsolatos iratanyag nagy része fennmaradt a Grazi Tartományi Levéltárban, beleértve a kapitányi levelezés egy részét is. A Herman Ottó Múzeumban külön tárlókban mutatják be a különleges, egyedi tárgyakat. A tárlat november 22-ig látogatható. 

Top cikkek