Tisza-tó: küszvágó csérek, egyelőre sok hínárral

Ráférne egy generáltatarozás a Tisza-tóra: ezt még a legelszántabb lokálpatrióták, a környék idegenforgalmát leginkább féltő szakemberek, kikötőtulajdonosok és strandüzemeltetők is elismerik.

Boszorkánykonyha Buda mélyén

Ha hozzáérünk egy cseppkőhöz, száz évig nem nő tovább – figyelmeztet a Pál-völgyi-barlang túravezetője, Bohár Attila. Ám erős a vágy, hogy megérintsük a több száz éves természet alkotta műremek valamelyikét. Megállíthatnánk az időt. Száz évre.

Szalamandralesen a Mátrában

Egy hosszú hétvége a fővárostól alig kétórányira púposodó Mátrában nemcsak megmártózást jelent az ősz legvadabb színeiben, hanem másféle kalandokat is.

Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

 

Darvak, sulymosok, ártéri erdők az őszi Tisza-tónál

Madarászok és amatőr természetfotósok versenye, őszi kerékpárostúrák, a kubikosok életét is bemutató tanösvény, festménykiállítás, s természetesen süllőzés, csukázás a partról vagy csónakból - ezt kínálja az őszelőn hazánk második legnagyobb összefüggő vízfelülete, a Tisza-tó.

A Tiszafüred és Poroszló térségében lévő madárrezervátum európai jelentőségű élőhely, mintegy kétszáz madárfaj található itt, így ez a térség az ornitológusok igazi paradicsoma. Nem véletlen, hogy október 24-25-én itt rendezik meg a II. Tisza-tavi Madarász- és Természetfotós Fesztivált. Nevezni a poroszlói művelődési házban lehet, innen indulnak majd a felnőtt- és a gyerekcsapatok a vízi sétány kikötőjéhez, ahonnan vízen, kerékpáron vagy gyalogosan közelíthetik meg az eldugottabb, madárfajokban gazdag vidékeket. A túra alatt a résztvevők bepillanthatnak a sulymos területek életébe, megismerkedhetnek a gyékényesek, a nádasok és az ártéri erdők világával, s közben gyönyörködhetnek az itt élő madár- és állatvilág sokszínűségében.

A versenyt ingyenes kompkirándulás, daruvonulást megfigyelő sétaút színesíti. Akinek van kedve, október 25-én, vasárnap hajnalban szakértők segítségével madárlesen is részt vehet.

A tavat körülölelő gát kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy kerékpárral barangoljuk be ezt a környéket - a tizenöt-húsz fokos őszi időben ez sokkal jobban esik, mint a nyári kánikulában. A Tisza-tó, néhány védett szakasz kivételével szinte körbekerekezhető. Élményért, pihenésért több helyen is megszakíthatjuk az utunkat: Abádszalókon babamúzeum várja nemcsak a lányokat és anyukákat, hanem akár az egész családot, a tiszafüredi Kiss Pál Múzeumban pedig október végéig látható a karcagi születésű Fazekas József festményeinek bemutatója. A Tisza mentén élők hagyományőrző, az alföldi népi kultúra értékeit ápoló emberek: a fazekasság, a néptánc, a vessző- és sásfonás, a halászat és pákászat nemcsak a múzeumokban, hanem a valóságban is nyomon követhető, s "működés közben" is látható a térség falvaiban. Gasztronómiai élménynek pedig méltán ajánlhatók a tó közelében lévő éttermek, ahol akár haltöpörtyűt, vagy tejfölös, savanykás korhelyhalászlevet is rendelhetünk.

A tiszafüred-örvényi Tiszavirág elnevezésű ártéri sétaút egész évben látogatható, így minden évszakban lehetőséget nyújt a kalandozásra. A Szabics-kikötővel szembeni szigeten fekvő tanösvény nem véletlenül kapta a Tiszavirág nevet: a legnagyobb kérész faj életszakaszait egy másfél kilométer hosszú táblarendszer segítségével mutatják be a séta során. A tó állat- és növényvilágát egy különleges vízimalomkerék segítségével illusztrálják, a régmúlt ártéri települések mesterségeit - a gyékény-és vesszőfonás, teknővájás munkafázisait - a helyszínen is bemutatják. A hajdani kubikos élete is megelevenedik a sétaúton, s megfigyelhetjük régmúlt idők folyamszabályozási, árvízvédelmi munkálatait is.

Aki az aktív túrázás helyett inkább gyógyulni, lazítani vágyik, annak sem kell az ország más vidékét felkeresnie. A főként ízületi és mozgásszervi betegek Tiszafüred, Karcag, Kunhegyes, Tiszaörs, Heves, Tiszaújváros, Polgár, Abádszalók, Tiszacsege, Balmazújváros, Berekfürdő, Mezőcsát termál- és gyógyfürdőinek jótékony hatását élvezhetik itt.

II. Tisza-tavi Madarász- és Természetfotós Fesztivál (október 24-25.) Bővebb információ: Nimród Fotóklub, Perényi János, perenyi.janos@mail.datanet.hu 06 (30) 942-5870

Madárlesen
Top cikkek