Kőlevesfesztivált rendeznek Szilaspogonyban

A Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el. A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike szerint kőlevest főzni bármiből lehet, az egyetlen kötelezően betartandó előírás: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe.

Guruló Vacak helyett Lala loki Cegléden

Cegléden megint kisvasút jár. Igaz, nem a régi madzagvasút, hanem egy színes, kerekeken guruló "vonat", amely a turistákat viszi körbe húszperces városnéző sétára, de a helyiek többségének is tetszik: utazott már rajta násznép, óvodáscsoport és az idősek otthonának lakói is.

Reformkori séta Balatonfüreden

Szeptember 25. és 27. között reformkori hangulat várja a látogatókat Balatonfüreden: zenei és irodalmi műsorok, bemutatók idézik a történelmi időket.

Királyréti családi nap

Hamarosan megszépülnek a kismarosi és kemencei kisvasutak - jövő hétvégén családi nappal várják a Börzsönybe a látogatókat.

Ismét töltik a kolbászt Békéscsabán

A csabai kolbász rajongói már most jegyezzék fel naptáraikba a jövő hét végét: október 22. és 25. között rendezik meg a híres fesztivált.

 

Dél-dunántúli kalandozások

Gombavadászat, madármegfigyelés, libales, barlangtúrák kicsiknek és nagyoknak: a Duna-Dráva Nemzeti Park idén is izgalmas, emellett tanulságos programokkal készül az őszi szezonra. Október 3-án szakvezetéses gombatúrán vehetnek részt az érdeklődő természetjárók a Zselicben. A csend és nyugalom szigeteiként elnyúló lapos zselici dombokon az évszázadok folyamán háborítatlan erdőség alakult ki. Időjárástól függően a túrázók nemcsak az ismert ehető és mérgező gombafajokkal ismerkedhetnek meg, de találkozhatnak igazi ritkaságnak számító példányokkal is. Másnap, október 4-én kifejezetten a kisgyerekes családokat várják a nagydorogi állattartó telepre.

A Szenes-legelőn előbb az őshonos magyar háziállatokat lehet megsimogatni, utána pedig madármegfigyeléssel, madárgyűrűzéssel folytatódik a program.

November 7-én a DDNP jelvénygyűjtő túráját tartják Béda-Karapancsán. A Márton-napi libales kivételes lehetőséget kínál a vándormadarak megfigyelésére. A terület földrajzi adottságai miatt az őszi madárvándorlások idején rengeteg csapat pihen meg ilyenkor. A hat kilométeres, 3-4 órás túrán ezért többször is távcsővel, spektívvel lehet megfigyelni a vízi madarakat. November 28-án, 10 és 12 órakor is a mesék elevenednek meg az Abaligeti-barlangban. A manótúrákon a föld alatti világot eleven "barlangi manók" segítségével ismerhetik meg a gyerekek.

A résztvevők számától függően hetente háromszor indulnak túrák (kedd, csütörtök, szombat) az orfűi Mészégető-források barlangjába. A 400 méteres túra igazi kaland és kihívás a barlangok iránt érdeklődőknek. A rendszer járatai ugyanis kiépítetlenek, a túra megtételéhez barlangász-felszerelés szükséges.

Top cikkek