Orvosi számlák, kulisszatitkok

Megbetegedni - sajnos - a külföldi nyaralás vagy üzleti út kellős közepén is lehet. Elvileg egyszerűbb a helyzet, ha az Európai Unió területén utazunk, bár kellemetlen meglepetések itt is érhetnek bennünket. Az alábbi "kiskáté" legalább a váratlan fordulatoktól megkímélhet.

Fürdőzés Japánban: minden ledobva

Negyvenfokosnál is melegebb víz, amely segít feloldani a társadalmi különbségeket és a stresszt. Ez az onszen , a japán forró vizes fürdő.

Táncsics falva, Ácsteszér

A címünkben szereplő Komárom-Esztergom megyei településen, a Táncsics Mihály utca végén, a 45.

Siller borokat kóstolhatunk Pakson

Szeptember 11. és 12. között Pakson rendezik meg az Országos Siller Fesztivált, ahol megismerkedhetünk az ország különböző részeiről származó siller borokkal.

Antall József – Brüsszel

Az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József nevét kapta az Európai Parlament brüsszeli székháza új épületének egyik szárnya. Sorozat: magyar emlékek a világban.

 

A ravennai kőszőnyegek háza

Olaszországban az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb régészeti felfedezésének tartják azokat a ravennai mozaikpadlókat, amelyek az úgynevezett kőszőnyegek házában, a Domus dei Tappeti di Pietrában láthatók. Ravennának ez az új csodája 2002-ben nyílt meg. A díszes padlókat néhány évvel korábban, 1993-ban fedezték fel, közműmunkák közben a Szent Eufémia-templom udvarában. A kis barokk templom száz méterre található a híres San Vitalétól, melyben Theodora császárné és Justinianus császár közismert mozaikábrázolásai ragyognak a szentélyboltozatban. Ravennát persze azokkal a mozaikokkal kell kezdeni. Azokban tündöklik legszebben a bukás utáni Római Birodalom.

Miután Theodoránál (no meg Galla Placidiánál a katedrális kertjében) tiszteletünket tettük, érdemes átsétálni a Barbiani utcába, a kőszőnyegek házába. Táblák is mutatják az irányt.

A kiállítótér három méter mélyen a föld alatt helyezkedik el (tulajdonképpen az 1400-1500 évvel ezelőtti járószinten), de hogy oda jussunk, át kell vágnunk a kis templomon, s az oltár mögött találjuk a pénztárt, majd a lefelé vezető rámpát. A magyar turista első benyomása ezen a helyen talán az, hogy a kiállítótér hangulata nagyon emlékeztet a pécsi ókeresztény sírkamrákat bemutató Septima Septichora látogatóközpontra, ugyanis egészen hasonló módon épült ki a két föld alatti emlékmúzeum. A kőszőnyegek háza egy V-VI. századi bizánci palota maradványa. Alaprajzán jól látható, hogy az épület valaha egy udvart vett körül, s szinte minden helyiségét mozaikpadló borította. A későbbi századokban a palota elpusztult, ráépítettek, a mozaikok betemetődtek. Sőt nemcsak betemetődtek, még temetőül is szolgált a hely: némely sírt a középkorban egészen a mozaikokig mélyítettek, s a sírgödör alján a halottakat a régi mozaikpadlóra fektették.

Az itt látható tizennégy kőszőnyeg két fődarabja az Évszakok tánca és a A jó pásztor című kompozíció. Az előbbi a négy évszakot emberi alakokként jeleníti meg, amint egy pánsípos zenész muzsikájára lejtik az idő örök körtáncát. E figurák az évszakok szellemei, géniuszai, melyeknek ábrázolása előfordul az ókeresztény művészetben. A Tappeti di Pietra másik híressége A jó pásztor címmel ellátott padlóképtöredék: tulajdonképpen egy ritka Krisztus-allegória. A botjára támaszkodó, pánsípját a faágra akasztó pásztor megsimogatja jó bárányait, ahogy Jézus a jó keresztényeket. Figyelemere méltóak a geometrikus szövedékeket utánzó mintázatok is, főleg a hatalmas, 40-50 négyzetméteres felületeken megmaradt kompozíciók. Hasonlókat töredékeiben láthat az ember a San Vitaléban is, ha már belefáradt a pazar boltozat bámulásába, és a lába elé tekint.

Immár azt is láthatjuk, hogy a bizánci mozaikművészet nemcsak a boltozatokon virágzott. De az ember Ravennában is hazagondol, és bizony eszébe jut, hogy bár nem a bizantin, de a római mozaikművészetből otthon is találunk szép példákat: mondjuk az óbudai Hercules-villában és az aquincumi egykori áramátalakító épületben, melyet nem rég kapott meg a múzeum, és ahol a Hadrianus-palota néhány mozaikpadlója látható kiállítva, hasonló igényességgel.

Info

Domus dei Tappeti di Pietra Ravenna, Via Barbiani

Nyitva: márciustól októberig minden nap 10-18.30, novembertől februárig hétköznapokon 10-17, hétvégén 10-18, hétfőn zárva.

Belépő: teljes árú 4 euró, csoportos 2 euró/fő, gyerekeknek 8 év alatt ingyenes.

Mozaikok a kőszőnyegek házában
Top cikkek