Ezen a nyáron nekünk tényleg a Balaton a Riviéra

Nehezen indult, de a belföldi turistáknak és az akciózó szálláshelyeknek köszönhetően hirtelen felpörgött a szezon a vízpartokon.

Négynapos pálinkafesztivál Almádiban

Ismét a legjobb magyar pálinkákat kóstolhatják meg az érdeklődők augusztus végén Balatonalmádiban.

Nyárutói turistacsalogató kedvezmények Dunántúlon

Az idén második alkalommal rendezik meg a Balaton környéki minőségi vendéglátóhelyek - az úgynevezett kamarai védnöki táblával rendelkező éttermek és cukrászdák - közös turistacsalogató akcióját: a kamarai családi vasárnapot.

Két nap Földvár, versenyben a fronttal

Versenyben a pénteki fronttal, Földvár felé félúton, harmadúton, negyedúton - zápor követ zivatart, zivatar záport.

Sok turista kevés pénzzel

Erős nyári szezont zárt a Balaton, ahová a vendégek négyötöde belföldről érkezett.

 

Balatoni ősznyitány szüreti mulatságok sorával

Sokan szeretik a balatoni táj szelíd szépségét akkor megcsodálni, amikor a nyári szünidő véget ér, és eltűnnek az irdatlan tömegek az üdülőövezetből. Eljött az ő idejük! A víz és a nap melege még szeptemberben is kínál örömöket, de az enyhébb időjárás a kirándulásoknak is kedvez. A legromantikusabbak a vízi utak menetrend szerinti, program-, séta- vagy bérelt hajókon. Ilyenkor a vitorlásversenyek egymást érik, ami látványnak sem utolsó, és aki kedvet kap hozzá, az maga is kölcsönözhet vitorlást, vagy őszi vitorlássulikban szerezheti meg a szükséges tudást.

A horgászkalandokra vágyók is megtalálhatják számításaikat bármely partszakaszon, vagy többféle szolgáltatást is biztosító horgásztanyákon, Balaton-közeli horgásztavakon. A balatoni horgászrendről és a környék horgásztavairól a Balatoni Halászat oldalán talál információt.

Az üdülőövezetben a szárazföld is megannyi lehetőséget kínál. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által ajánlott érdekes és látványos programok közt akadnak barlangi kalandtúrák vagy kiruccanások a Tihanyi-félszigetre, a Pécselyi-, a Tapolcai- és a Káli-medencébe, a kis-balatoni "Matula-kunyhóhoz" és a kápolnapusztai bivalyrezervátumba.

Aki még nem járta körbe a Balatont kerékpáron, annak legcélszerűbb ilyenkor nekivágnia az egyre népszerűbb, testet-lelket gyönyörködtető, 210 kilométeres bringakörútnak. A lángososok egy része ugyan a nyár végével bezár, de akadnak még nyitva tartó büfék, szálláshely pedig többféle minőségben is található a tó közelében. A drótszamárral szemben a lovat előnyben részesítők számára az északi és a déli part közelében is akadnak lovastanyák, a többnapos csillagtúrától a vadászlovagláson át a fogatos borospince-látogatásig sokféle programot kínálva, de akadnak lehetőségek a golfozni, teniszezni, vadászni vágyóknak is. A fürdésről a hidegre forduló időjárás esetén sem kell lemondani, hiszen a dél- és nyugat-balatoni térség gazdag termálkincsben és fürdőkben.

Szeptemberben a nyári balatoni programkavalkád szüreti mulatságok sorába csap át, ennek okán érdemes belekóstolni a híres borvidék boraiba, ellátogatni a térség neves családi pincészeteibe. Az őszi hónap első hétvégéjén Balatonedericsen, Balatongyörökön, Hévíz egregi városrészében és Reziben tartanak szüreti felvonulásokat egyéb programokkal, Keszthelyen pedig bordalfesztivált. Aki "édesebb" programra vágyik, az a keszthelyi mézes napokon vagy a balatonalmádi hastáncos gálán múlathatja az időt.

A hónap második hétvégéjén Badacsonytomajon, Cserszegtomajon, Gyenesdiáson és Zalakaroson lesz szüreti mulatság, Keszthelyen amatőr harmonikások gáláznak a tóparton, Lengyeltótiban pedig diófesztivált szerveznek.

A hónap harmadik hétvégéjén Balatonszabadiban ülik a bor ünnepét, Vonyarcvashegyen búcsúval zárják a nyári szezont, míg Balatonfüreden süllőhorgászversenyt rendeznek.

Szeptember utolsó hétvégéjén szüreti mulatságokat tartanak Siófokon, Balatonkeresztúron, Szigligeten és Paloznakon is. Balatonföldváron őszköszöntő mulatság lesz madárijesztő-készítő versennyel, borkóstolóval és játszóházzal, Balatonalmádiban pedig őszi terményeket és kézművestermékeket felsorakoztató tökfesztivált tartanak. Balatonfüreden ezekben a napokban elevenítik fel a romantikus reformkort a korabeli szellemiséget idéző programokkal, zenei és irodalmi műsorokkal, bállal és jelmezesekkel. (A programokról bővebb információ a www.balaton-tourism.hu weboldalon található.)

Top cikkek