Korfu, a zöld sziget

Smaragdzöld sziget a 40 ezer lakosú Korfu, ahová nemcsak a tikkasztó, nyári forróságban érdemes elutazni. Ez a görög sziget a természeti szépségeken kívül kora tavasztól késő őszig ezernyi élményt kínál a római, a bizánci, a velencei kori történelem iránt érdeklődőknek.

Athén hetedik napja füstöl

Pénteken is csatazajtól volt hangos a görög főváros.

Helyreállt a nyugalom a görög fővárosban

A tüntetők és a rendőrök éjszakai összecsapásai után vasárnap reggelre helyreállt a nyugalom Athénban. A görög fővárosban nyolcadik napja tartanak a zavargások és a rendőri erőszak elleni tüntetések.

Történelmi díszletek Leszboszon

.

Athén új múzeuma

Egy euróba kerül majd a belépő az athéni új Akropolisz Múzeumban.

 

Lükeion a turistáknak

Egy új régészeti helyszínnel gazdagodik a görög főváros idegenforgalmi nevezetességeinek listája - Arisztotelész (i. e. 384-322) líceuma, a Lükeion, amely a mai Athén belvárosában található, július végétől látogatható. A Lükeion, a farkasok védőisteneként is tisztelt Apollón (Apollón Lükeiosz) i.e. VI. századi szentélyét övező liget az ókori Athén külterületén, az Ilisszosz jobb partján. A liget sokáig az athéni népgyűlések helyszíne volt, míg a Kr. e. V. században a Pnüx-dombot jelölték ki erre a célra.

Lükeion azonban az Arisztotelész által alapított filozófiai iskola miatt vált ismertté. A filozófus, aki i. e. 343-tól a makedón trónörökös, a későbbi Nagy Sándor mentora volt, tanítványa Kr. e. 335-ös trónra lépése után tért vissza Athénba, s nyitotta meg iskoláját, a Lükeiont. Mivel Arisztotelész a liget fái között sétálva oktatott, tanítványait, a Lükeion látogatóit peripatetikoszok megnevezéssel illették (peripatosz - sétálóhely). A líceumban írta meg bölcseleti értekezései java részét, s az Arisztotelész gyűjtötte könyvekből létesült Európa első könyvtára.

Mivel a Lükeion az athéni városfalakon kívül helyezkedett el, Lucius Cornelius Sulla római hadvezér seregei lerombolták i. e. 6-ban, ám később a líceum újjáépült. A Lükeion pontos helye sokáig ismeretlen volt, míg újra fel nem fedezték a régészek 1996-ban.

Top cikkek