Korfu, a zöld sziget

Smaragdzöld sziget a 40 ezer lakosú Korfu, ahová nemcsak a tikkasztó, nyári forróságban érdemes elutazni. Ez a görög sziget a természeti szépségeken kívül kora tavasztól késő őszig ezernyi élményt kínál a római, a bizánci, a velencei kori történelem iránt érdeklődőknek.

Pedig "kötelező látnivalók" nincsenek: legalábbis nem régészeti szempontból. A kultúra kedvelői azért a kolostorokban, a kis templomokban, uralkodói rezidenciákon kutakodhatnak a múlt relikviái után, azután a homokos és kavicsos partszakaszokon, rejtett öblökben fürdőzés közben is felidézhetik a régi idők hangulatát.

Odüsszeusz "kővé vált" hajója ma is ott horgonyoz Paleokasztritsa térségében, két félsziget és öt kis öböl szegletében. A XIII. századi kolostorral szembeni szikla volt a legenda szerint Odüsszeusz hajója, amelyet a haragvó Poszeidón kővé változtatott.

Mi, magyarok azonban véletlenül se hagyjuk ki Achilleont, vagyis a Sisi-kastélyt, Erzsébet királyné nyári rezidenciáját. A látványosságnak számító parkot 1890-ben vásárolta Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, hogy aztán a nagy olasz építész, Carito neoklasszicista palotát varázsoljon itt, a tengerszint felett 150 méterrel. Az épületet Sisi legkedvesebb mitológiai hőséről, Akhilleuszról nevezte el. Itt kapott helyet egy szerényebb múzeum is a hozzá tartozó bizánci stílusú kápolnával, monumentális freskóval, reneszánsz stílusú ebédlővel és a főbejárat előtti festett oszlopokkal.

Korfun kihagyhatatlan turistaélmény a görög est. Hagyományos helyi étkeket kínáló vacsorából, korfui zenéből és táncból áll. A sziget szállodáiban egyre népszerűbb a teljes panziót jelentő all inclusive ellátás. Ilyeneket kínál utasainak a Neckermann utazási iroda is.

A nyaralók - természetesen a fürdőzésen kívül - itt is szívesen vásárolnak. Jó figyelni arra, hogy bizonyos napokon a legtöbb üzlet csak délelőtt tart nyitva. A fővárosból kivezető utak többsége mentén a sokféle ajándékkészítő és -árusító üzletekben is érdemes körülnézni, ahol olajfából készült, különleges, finoman megmunkált ajándéktárgyak is vásárolhatók. Szinte mindenhol ajánlják a turistáknak Korfu specialitását, a kumkat likőrt, amely a szigeten termesztett japán törpenarancsból készül. Finom.

Top cikkek