Európa ifjú országa

A hatszázezer lakosú Montenegróban Magyarország az egyik legjelentősebb külföldi befektető: vannak magyar érdekeltségű szállodák, panziók, üzemek is. A tengerpart vadregényes, Budva és Kotor belvárosa egyesek szerint Dubrovnikkal, Zadarral és Splittel is felveszi a versenyt - kicsiben. UTAZÁS TOP 50

Mallorca: strandok, sziklák, kolostorok

Ha igazi mediterrán nyaralást akarsz, a legjobb úti cél Mallorca. Azúrkék tenger, fehér homokos strandok, minden kényelemmel felszerelt szállodák.

Hamburg a víz felől

A halpiacon rockizni is lehet.

Kréta: lélegzetelállító történelem selymes homokkal

Kréta a "legek" központja: a legnagyobb görög sziget, a legrégebbi európai kultúra bölcsője és a legszebb strandok lelőhelye.

Dubrovnik, a fecskék városa

Este, amikor az óváros sétálóutcáján, a Stradunon már felállították az éttermek asztalait, és a nappali turistahadat felváltotta az elegánsabb és gazdagabb tömeg, megérkeznek a fecskék is. Otthon érzik magukat: ez a város olyan, mintha nekik építették volna. Könnyed, és természetes.

 

Dubrovnik-Durres turistahajó

Vízi úton is megközelíthető ezentúl Albánia a dél-horvátországi Dubrovnikból. Az út az Adriai-tengeren három és fél óráig tart, a több mint 300 utas befogadására alkalmas hajó végighalad a montenegrói tengerpart mentén, majd a 800 ezer lakosú, nagy múltú albán városban, Durresben köt ki. Onnan autóbusszal elviszik a kirándulókat a félórányira levő fővárosba, Tiranába - írta a Slobodna Dalmacija tudósítója, aki részt vett az első úton.

A turisták megtapasztalhatták, hogy Tiranában olcsón lehet enni a vendéglőkben, a kávézókban egy fekete és egy üdítő másfél eurónyi (405 forint) összegbe kerül.

Az albán idegenvezető, Meti Collaku elmondta, hogy "nem érzik a gazdasági válságot, mert Albániában mindig abban éltek". A kirándulók Tirana után Durres kikötőváros látványosságaival, a római kori amfiteátrummal, és a bizánci városfalakkal ismerkedhetnek. A katamarán délután 5-kor indul vissza Dubrovnikba, s fél kilenckor köt ki.

A magyar turistáknak nem kell vízum Albániába, s az albánok eltörölték az autósokra rótt 10 eurós (2700 forint) országba lépési díjat is. (MTI)

Top cikkek