Víziparkok nyíltak a Fekete-tenger mentén

Nyaralás a bolgár tengerparton - sokakban az olcsó, ám kopottas környezetet, megalkuvásokat idézi.

Parga: fehér strandok és teljes csend

Egy igazi görög sziget, anélkül, hogy sziget lenne - ez Parga, a bájos északnyugat-görögországi városka.

Delfinshow Ogyesszában

UTAZÁS TOP 50

A Török Saint-Tropez

UTAZÁS TOP 50

Európa ifjú országa

A hatszázezer lakosú Montenegróban Magyarország az egyik legjelentősebb külföldi befektető: vannak magyar érdekeltségű szállodák, panziók, üzemek is. A tengerpart vadregényes, Budva és Kotor belvárosa egyesek szerint Dubrovnikkal, Zadarral és Splittel is felveszi a versenyt - kicsiben. UTAZÁS TOP 50

 

Bolgár Aranyhomok - nem csak nosztalgia

A bolgár tengerparton lehet mindenről megfeledkezve az aranyló homokon sütkérezni, de lehet utazgatni és váratlan kulturális és gasztronómiai tapasztalatokat szerezni. A bolgár tengerpart az elmúlt évtizedben megújult: szállodák, éttermek, szórakoztató intézmények nyíltak.

Régi és új Bulgária-járók számára bevett kiindulási pont - bázis - Várna városa. Ez a nagyon ősi, ókori eredetű kikötő voltaképpen egészen új, valamikor a XIX. század közepén kezdődött a mai értelemben vett nagyvárossá fejlődni. Üdülőhellyé pedig csak a múlt század második felében, habár a tehetősebb bolgárok már korábban felfedezték a táj és a part előnyeit. E szerény sorok írója múlt századi utazóként vonattal érkezett még ide, keresztülzötyögve Románián, hosszú órákat várva határállomásokon. A mai utazó csodálkozik: miért voltunk képesek akár állva is szorongani a vagonfolyosón. Elárulom: a tengerért. Tehát vagyunk jó néhányan nosztalgiautazók, akik azért mennek oda, hogy felkeressék a valaha látott helyeket, megnézzék mennyiben változott az a világ. Elárulom: a tenger ugyanolyan csodálatos, a homok továbbra is aranyszínű. A Fekete-tenger vize különbözik a többi tengerekétől, óceánoktól, sokan állítják gyógy-ereje van.

Tehát, a nosztalgia-utazó megtalálja, amiért valaha is odautazott, de bele kell törődnie: a XXI. századi Bulgária jó szolgáltatásokat, nagy szállodaválasztékot épített ki. Sok jó vendéglő van, előkelő éttermek, helyi különlegességeket kínáló kisvendéglők és olcsó utcai étkezdék. A kiszolgálás pedig elég jó. A boltok választéka sem marad el a közép-európaitól. A nyelvi problémák sem fenyegetőek. A magyarok közül ugyan egyre kevesebben emlékeznek a hajdani orosz tanulmányokra, de annyira ez csak elég, hogy a cirill betűs feliratokat el tudják olvasni. A bolgárok közül pedig egyre többen beszélnek nyugati nyelveket - első helyen itt is angolt, de sokan tudnak franciául és németül is.

A nosztalgiautazóval előfordulhat, hogy megtalálja azt a helyet, ahol egykor szakszervezeti beutaltként időzött - most négycsillagos szállodává alakulva. A bolgár tengerpart ugyanis az elmúlt évtizedben megújult. Szállodák sokasága épült, újult meg, új éttermek, szórakoztató intézmények nyíltak. Néha úgy érezni, hogy egy kicsit sok is. A szolgáltatásokról pedig annyit: a célközönség elsősorban a fizetőképes, de takarékos nyugat-európai család lett. Szóval, amit másutt adnak, itt is megkaphatjuk, de egy kicsit olcsóbban.

A magyar utasok tekintélyes része tehát a tengerért utazik. Irodáknál vásárolják a nyaralást, repülővel vagy busszal utaznak, s a programokat is előre vásárolják. Az Aranyhomok és Albena szállodakomplexumaiban sok helyen kínálnak all inclusive ellátást. Az utóbbi különösen ajánlható gyerekes családoknak, mert Albena zárt üdülőközpont. Megújult a Várnához legközelebbi szállodasáv, a Szveti Konsztantin i Elena, az egykori Druzsba is. A telep egy régi kolostorról kapta a nevét, de manapság nagyon is világias szórakozási lehetőségeket nyújt. És persze ott van a bolgár tengerpart fővárosa, a több, mint háromszázezres kikötő, Várna. Ebben a nagyvárosban rengeteg múzeum, színház - közte kiváló opera - csábítja az utazót. Nem igazán nyaralóhely, de itt is van rengeteg hotel, apartmanház.

A kirándulás után fűszeres uborkalevessel hűsölhetünk

És nem kell unatkozni sem. Sokan választják a hajókirándulásokat a délebbre fekvő Neszabar és Szozopol bizánci eredetű kis halászvárosaiba. De közelebb is van látnivaló. Ilyen az Aladzsa sziklamonostor. A kőbe vésett szerzetesi cellák, közös helyiségek némelyikén még jól felismerhetők a középkori falfestmények. Várnától

31 kilométerre északra van Balcsik. Ez is halásztelepülés volt egykor, de laktak itt az ókorban hellének, akik Dionüzosz boristenről nevezték el. Nyilván jó szőlő teremhetett már akkor is e tájon. A városka (sok tatár lakja még most is) a két háború között Románia része volt, s akkor épült itt a királyi család nyaralópalotája és a botanikus kert is. Balcsikhoz közel gyógyerejű hőforrások vannak, ahol iszapkezeléseket végeznek. A romantikus kikötő és a korzó is kellemes hely, ahol megpihenhet az utazó.

A legtöbb nyaralóhelyen, szállodában európai konyhát tartanak. Sokszor lepik meg a vendégeket különböző nemzeti vacsoraestekkel. Szinte mindig van az étlapon jellegzetes bolgár étel, amely - nincs miért csodálkozni - igen hasonló a szomszédnépek asztalán található étkekhez. Ne hagyjuk a forró nyárban a hűsítő taratort, amely joghurt alapú enyhén fűszerezett uborkaleves, együnk kebapcsét, azaz kis vagdalthús-rudacskákat, esetleg sajttal töltött sült paprikát. De hiba lenne kihagyni az egyre javuló minőségű bolgár borok megkóstolását is. Várna közelében van az Evszinograd szőlészet, kiváló italok kerülnek ki innen. A szőlészetekben rengeteg fajta grozdova, azaz törköly készül, s ez, akár a masztika nevű ánizspálinka megízlelése is része a bulgáriai nyaralásnak.

Teljes üzem a várnai strandon
Top cikkek