Víziparkok nyíltak a Fekete-tenger mentén

Nyaralás a bolgár tengerparton - sokakban az olcsó, ám kopottas környezetet, megalkuvásokat idézi.

Bulgáriában az árak ugyan még mindig 10-20 százalékkal alacsonyabbak, mint Magyarországon, ám már évekkel ezelőtt jelentős infrastrukturális fejlesztések kezdődtek, az ország európai uniós csatlakozása óta pedig ez a folyamat még inkább felgyorsult.

- Egyre több a befektetés és fejlesztés, ennek pedig már látható jelei vannak az üdülőkörzetekben is - mondta lapunknak Jakócs Áron, a Robinson Tours utazási iroda vezetője. A befektetőkkel együtt megérkeztek például Bulgáriába az itthon is népszerű akvaparkok. Várnától 18 kilométerre, az Aranyhomok üdülőkörzetnél nyílt meg tavaly az Aquapolis vízipark, ahol a legmeredekebb csúszdánál fotós készít képeket a csúszók riadt arckifejezéséről, amelyeket később természetesen meg is lehet vásárolni. A Neszebárban található, két éve megnyílt Aqua Paradise csúszdái pedig egy középkori várat imitáló épületből indulnak. Az egész napos felnőtt belépőjegyek ára 3400-3800 forintnak megfelelő levába kerül.

A fejlesztések és EU-támogatások az úthálózat minőségét is javították, így autóval is egyre gyorsabban juthatunk el a bolgár tengerpartra. Bulgária tavalyi EU-csatlakozása óta ráadásul egyszerűbben is: a belépéshez már útlevél sem szükséges, csak személyi igazolvány.

Még mindig sokan választják az autót és a buszt, amikor a Fekete-tenger híres üdülőhelyeire, az Aranyhomokra vagy a Napospartra utaznak, ám egyre többen döntenek úgy, repülőre szállnak. Az út csupán másfél óra, és nem is sokkal drágább, mint négy keréken. - Ugyanazon szállás esetén egy család számára fejenként körülbelül húszezer forinttal kerül többe, ha repülnek. Bizonyos opciókkal még olcsóbb is lehet a nyaralás repülővel - mondja Jakócs. Idén ráadásul már három repülőtérről is elérhető Bulgária, mivel Budapest és Debrecen után immár Sármellékről is indulnak majd charterjáratok.

Az úthálózat fejlődése még nem jelenti azt, hogy az utazás során ne kellene figyelmesnek lennünk: az útjelző táblákat sokfelé ellopják, ezért érdemes gyakran kérdezősködni, jó irányba haladunk-e, figyelmeztet a Külügyminisztérium honlapja. Érdemes lopáskárra is kiterjedő biztosítást is kötni, mert valós veszély az autólopás, sőt az úgynevezett "trükkös lopás" is, amikor észrevétlenül kiszúrják egy autó kerekét, majd nem sokkal később a kerékcseréhez segítségét felajánló idegen ellopja az utasok értékeit.

Pénzváltás esetén is érdemes figyelmesnek lenni, mert sokfelé nagyon kedvezőtlen árfolyamot használnak. - Pénzt váltani a bankokban, vagy hivatalos pénzváltóknál célszerű. De ott is meg kell nézni az árfolyamot, és egyszerre soha nem szabad túl nagy összeget váltani - mondta lapunknak Gárdos Béla, Magyarország szófiai konzulja. Ma már egyébként a legkisebb bolgár falvakban is vannak bankautomaták, amelyek segítségével forintszámláról is vehetünk le pénzt. Egyre több helyen lehet már hitelkártyával fizetni, így könnyen el lehet kerülni a pénzváltással járó kockázatot.

Bulgária EU-csatlakozásával az sem okoz hatalmas gondot, ha megbetegszünk a nyaralás alatt. Utasbiztosítást kötni természetesen még mindig erősen ajánlott, ám sürgősségi esetben elfogadják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. - Érdemes néhány szót megtanulni valamely európai nyelven arra az esetre, ha bajba kerülnénk - mondja Gárdos. - Nem kell feltétlenül tudni bolgárul, a fiatalok nagy része elég jól beszél angolul, sokan tudnak franciául, és az oroszt is megértik - tette hozzá.

Info

1 leva = 134 forint

További utazási tanácsok: www.mfa.gov.hu/emb/sofia

Akvaparkok:

  www.aquaparadise-bg.com
  www.aquapolis.net

Simogató a Fekete-tenger Albenánál
Simogató a Fekete-tenger Albenánál
Top cikkek