Hajdúszoboszló, a reumások Mekkája

Ha azt mondom, "wellness", a Dunától keletre szinte mindenkinek Hajdúszoboszló jut az eszébe.

Hűsítő habokból gyógyító vizekbe

A Balatonnál vakációzóknak nem csak az esős, hűvös napokon érdemes ellátogatniuk a közeli gyógyfürdőkbe: Zalakaroson és Hévízen is több újdonsággal várják, egyebek mellett éjszakai mártózásra, koncertekkel kísért fürdőzésre invitálják a turistákat.

Kleopátra elámulna

UTAZÁS TOP 50

Gyerekbarát Burgenland

Különleges családi ajánlatokkal és programokkal várja a vendégeket Burgenland egész augusztusban.

Bolgár Aranyhomok - nem csak nosztalgia

A bolgár tengerparton lehet mindenről megfeledkezve az aranyló homokon sütkérezni, de lehet utazgatni és váratlan kulturális és gasztronómiai tapasztalatokat szerezni. A nosztalgiautazóval előfordulhat, hogy megtalálja azt a helyet, ahol egykor szakszervezeti beutaltként időzött - négycsillagos szállodává alakítva.

 

Catez, a szlovén vízi birodalom

Szlovénia legnagyobb termálfürdő komplexumát igazi meseország veszi körbe, ahol bárki kipróbálhatja például, milyen is a gyerekkora kedvenc kalandregényeinek színhelyén, egy igazi indiánfaluban éjszakázni.

A catezi Thermal Rivierán, az ország legnagyobb vízi parkjában nyaralni nem csupán új életstílus, de az egészségmegőrzés modern filozófiája is - vallják az itteniek. Ennek alapja pedig az úgynevezett tudatos pihenés, azaz a napra kifekvős, laza henyélés felváltása aktív, feltöltő programokkal. Utóbbiból külön menüsort ajánlanak az uraknak, és hölgyeknek a Brezice és Mokrice közelében, illetve a Száva és Krka folyók mellett fekvő szlovén wellnessközpontban.

Alapvetően a lubickolással, masszázzsal, szépítő "varázslatokkal", és szaunázással eltöltött időben és sorrendben van csupán különbség a női és férfi felfrissülés között - Catez egyébként azzal dicsekszik, hogy még akkor is lehetetlen egy nap alatt a vízi birodalom végére érni, ha minden öt percben új dolgot, szolgáltatást próbál ki valaki.

A több mint tízezer négyzetméternyi külső vízfelületen illetve a 2300 négyzetméteres belső medencékben - egyebek mellett adrenalin-, hullám- és gyermekmedence osztozik. Ezek 26-36 Celsius-fokosak. Pihentető tóba hömpölygő mesterséges folyó, vízesések, szökőkutak, kalózszigetek, csúszdák - van köztük 87 méter hosszú, de 10 méter magas, 40 fokos dőlésszögű is - attrakciói egészítik ki az élményfürdőzést, ami után 1500 négyzetméteren 8 különböző szaunából is választhatunk. (A 70-80 fok hőmérsékletű kristály fantázianevű mellett például hagyományos török gőzfürdő, indiai és finn szauna, infrakabin stb. üzemel.)

A helyi legendák szerint a fürdőzőket a félig ember, félig kecske külsejű törpe, "Csatez" tartja szemmel a közeli sziklákon ücsörögve. Állítólag ő fedezte fel a gyógyító forrásokat, ezért is nevezték el róla a helyet. A mesékből az derül ki, hogy Csatez alapvetően kedves törpe, ám jaj annak az utazónak, aki netán a külsején gúnyolódna...

És ha már itt tartunk, egy ilyen vízi sportos nap után legjobb visszavonulni talán az ugrásnyira lévő indiánfaluba, ahol 25 fős, eredeti sátrakban, azaz "tipikben" várják a kalandokra vágyó nyaralókat.

A tökéletes csendet csak az esti tábortűz körüli közös éneklés és tánc (természetesen indián módra) zavarja csak meg, mindezért 79 eurót kérnek el négy főre sátranként és éjszakánként.

A Budapesttől 350 kilométerre fekvő (érdemes Zágráb felé menni, és ott Breganánál lépni át a szlovén határt) catezi fürdőbe 3 napos programra szállással együtt 267 euróért lehet két főnek beiratkozni.

A családból mindenki megtalálja a maga örömét
Top cikkek