Lendület Haydnnak

Lendületet szeretne adni a 2009-es Haydn-évforduló megszervezésének Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetője, akit Hiller István miniszter nemrég bízott meg a fertődi Esterházy-kastély körüli teendők koordinálásával.

Leuven: tudás és sör

Megszámlálhatatlan olyan város, falu, építmény, természeti képződmény van a világon, mely turisták által sűrűn látogatott hely közelében fekszik, ám felkeresését idő vagy a megfelelő tájékozottság hiányában mellőzzük.

Söröző lett Csokonai, Szabó Magda meg kávézó

Debrecenben egy hét is kevés lenne ahhoz, hogy alaposan megnézzünk minden egyes irodalmi emlékhelyet, hiszen az elmúlt kétszáz évben a cívisvárosban minden jelentősebb írónk-költőnk megfordult rövidebb-hosszabb időre.

Söröskorsó Kaposvárnak

Egy söröskorsót ábrázoló szökőkút kerül Kaposváron a donneri városrész újonnan épülő körforgalmi csomópontjának közepére.

Belefulladt a soproni Tómalom vízébe

Vízbe fulladt egy 25 éves fiatalember kedden a soproni Tómalom fürdőben.

 

Sörtúrák kóstolóval Sopronban

Nem csak borutak vannak - a világban mind többen indulnak el, hogy felfedezzenek egy-egy országot, várost amúgy sörmentén is. Ott a legnépszerűbbek ezek a kirándulások, ahol a ser nemzeti ital, tehát a tradíciók is a helyi kultúra részéve lettek.

Mi magyarok borivó nemzetként szeretünk megjelenni, de a sör évszázadok óta jelen volt a magyar asztalokon is - különösen a városokban. A tizenkilencedik század óta pedig folyamatosan versenyben van a sör a magyarok torkáért folyó alkoholos versenyben. A kisipari serfőzdék helyébe akkor léptek az ipari sörgyárak.

Sopronban 1895-ben brünni söriparosok vettek részt a gyár megalapításában. A gyárnak tehát 114 éves múltja van a kékfrankos városában. A tulajdonos Heineken Hungária Zrt. sörházat - látogatóközpontot hozott létre. Megismerhetők a soproni sörgyártás tradíciói, technológiája. Megtekinthetik a helyi sörgyártás relikviáit is - vásárolhatnak is emléktárgyakat. A látogatás egy rövidfilm megtekintésével kezdődik. A film bemutatja a sörgyártás fázisait, és miután a csoport magát a gyárat is bejárja, nyomon követhetik a maláta, a komló útját egészen a palackozásig. A látogatást kóstolás zárja. (M. G.)

Info

Jelentkezés: sorhaz@heineken.hu vagy 06 (99) 516-145

Belépő gasztronómiai programmal: 1100 Ft. Diák, nyugdíjas 800 Ft.

Gasztronómiai program nélkül: 800 Ft. Diák, nyugdíjas 500 Ft.

 

Top cikkek