Lendület Haydnnak

Lendületet szeretne adni a 2009-es Haydn-évforduló megszervezésének Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetője, akit Hiller István miniszter nemrég bízott meg a fertődi Esterházy-kastély körüli teendők koordinálásával.

2009-ben lesz Joseph Haydn halálának kétszázadik évfordulója, amelyre Európa-szerte programsorozatokkal készülnek. A zeneszerző több mint harminc évig élt és dolgozott Eszterházán, így mindenképpen méltó módon kellene megemlékezni a dátumról. Ehhez azonban kicsit fel kell gyorsítani a munkát - mondja Varga Kálmán.

Az emlékévről 2005-ben kezdett el gondolkodni a szakma, és 2006-ban a minisztérium létre is hozta a Haydn-Eszterháza 2009 Programirodát, amelyet Malina János zenetörténész vezet. Varga Kálmán elmondta: továbbra is Malina János tervezi-szervezi a kulturális, zenei programokat, eseményeket, ő viszont a következő egy-két hétben szeretne egy kisebb csapatot létrehozni, amely segítené a munkáját. Például szoros kapcsolatot kellene fenntartani azokkal a külföldi városokkal, ahol szintén megemlékeznek a Haydn-évfordulóról, össze kellene hangolni a programokat, közösen kellene gondoskodni az események reklámjáról. Varga Kálmán szeretné, ha az emlékévben nemcsak Fertődön lennének programok, hanem országszerte több város, önkormányzat, kulturális intézmény, zeneiskola rendezne koncerteket, adna ki könyveket, rendezne kiállítást, vagy emlékezne meg bármilyen módon a zeneszerzőről. Tervei között szerepel, hogy megújítják a kastély éppen ötvenéves Haydn-kiállítását is.

A programsorozat nem független a felújítási munkáktól, amelyek már hosszú ideje zajlanak a kastélyban. Varga Kálmán úgy véli, EU-s pályázatokon elnyerhető 4-8 milliárd forintból folytatódhat a felújítás, de az évfordulóig természetesen nem tudják befejezni. Egy biztos: a zeneteremnek addigra készen kell lennie. A szakember szerint május végére biztosan tudják, mennyi pénz áll majd rendelkezésre, így akkorra lehet elkészíteni a programokhoz igazított felújítási tervet is. Mindenesetre úgy tűnik, nem lesz elegendő pénz az 1860 körül megsemmisült operaház újjáépítésére, az ugyanis önmagában 7-8 milliárd forintba kerülne.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.