Csatornacsata Szegeden

Nem lefektették, hanem csak elásták 15 kilométer hosszúságban aszennyvízcsövet - állítja Tápé önkormányzati képviselője. Van, ahol hétszer is fel kellett szedni amár lerakott csöveket.

Magyar csodák: a szegedi Dóm tér együttese

Egészen különleges építészeti egységet sugall a szegedi Dóm tér. Annak ellenére így van ez, hogy épületek más-más korhoz, építői szándékhoz köthetők. A huszadik magyar csoda.

Mehmet Tüysüz láthatja fiát - ha nyer másodfokon is

A bíróság első fokon elutasította azt a távolságtartási kérelmet, amelyet Mehmet Karcsika anyja kért a hatóságtól a kisfiú apja, Mehmet Tüysüz ellen. A bíró arra kérte a szülőket, hogy ne jogi úton rendezzék a kapcsolattartást.

Új oroszlán érkezett a Szegedi Vadasparkba

Bóbita, egy fiatal nőstény személyében új taggal bővült a Szegedi Vadaspark oroszláncsapata.

Lebontott bódék, dühös kereskedők

Üldözi őket a szegedi önkormányzat - állítják a jogaikért kiálló Mars téri kiskereskedők. Az illetékes balkáni állapotokról beszélnek a piacon.

 

Kincsek a dóm árnyékában

A Dóm téren, a Fogadalmi templomot körülölelő árkádok alatt szinte észrevétlenül bújik meg a Szeged-csanádi Egyházmegye Kincstára és Múzeuma. A kegytárgyak, miseruhák, templomi szobrok és berendezési tárgyak gyűjteménye nem tekint hosszú múltra vissza: darabjai az előző megyés püspök, Gyulay Endre utasítására kerültek közös fedél alá az egyházi méltóság palotájában. Korábban a régi korok egyházművészetének ezen tanúi szerte a Dél-Alföldön egy-egy templomban, parókián rejtőztek.

Összegyűjtésüket elősegítette, hogy a püspökség pontos lajstrommal rendelkezett létük és hollétük felől. Midőn aggasztó módon szaporodtak a hírek a senki és semmi által nem védett egyházi intézményekben elkövetett betörésekről, lopásokról, döntés született, hogy ezeket a tárgyakat ki kell emelni eredeti környezetükből, egyúttal lehetővé tenni a nagyközönség számára is a megtekintésüket.

A másik, nem elhanyagolható szempont pedig az volt, hogy Csongrád és Békés megye falvait, városait ezentúl nem kell végigjárnia azoknak, akik szeretnék közelről látni a múlt magyar egyházművészetének e szegmensét. A bemutatott anyag egy részét olykor korábban is megnézhették persze az érdeklődők, a szeged-alsóvárosi templomban a magyar középkor egy-két tanújának - például miseruháknak - a török hódoltság másfél évszázadát is sikerült átvészelniük.

Láthatók itt azután olyan kegytárgyak is, amelyeket eredetileg főurak készíttettek az általuk birtokolt területek templomai számára. Talán ezeknél a sok esetben nyugat-európai műhelyekben előállított míves daraboknál is értékesebbek - eszmeileg mindenképpen - azok az ötvös- és aranyműves munkák, amelyek földrajzilag ugyan közelebbi mesterek keze alól kerültek ki, ám egy egész faluközösség erejét meghaladó gyűjtés, adakozás eredményei.

A szegedi egyházművészeti gyűjtemény időrendben a XIX. század végéig készült műtárgyakkal, szobrokkal zárul. A nagyon készséges és felkészült idegenvezetők szerint a későbbi időkben is születtek bemutatásra érdemes mesterművek, ám a helyszűke nem ad módot ezek kiállítására.

Top cikkek