Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Hegyközségek sík vidéken

Hegyet Szegednek! - hangzott a választási ígéreteket kifigurázó felszólítás néhány éve, a legutóbbi kampány idején.

Bor és poézis a Vértes és a Gerecse lejtőin

Kétezer éves múltja van az Ászár-Neszmélyi borvidék szőlőtermesztésének.

Berzsenyi-ház Egyházashetyén

Szerény, falusias otthona volt Berzsenyi Dánielnek a Vas megyei Egyházashetyén.

Hazajáró Hétvége: minden, ami falusi

A tiszta, jó levegő, a táj szépsége, a vidéki porták hangulata, a természet közelsége, a háziállatok látványa, a tájegység egyik-másik híres eledele, díszes népviselete, a csend, a nyugalom, a békesség és még számos egyéb körülmény teszi a nagyvárosiak számára különösen vonzóvá a falusi környezetet.

 

Táltosoké, futóbajnokoké és vadászoké lesz a puszta

A hortobágyi puszta nemcsak különleges természeti látnivalókat ígér az odalátogatóknak, hanem egyre érdekesebb és rendhagyóbb rendezvényeket is a nyár minden hónapjára. Az Európában egyedülálló szikes-zsombékos pusztavilággal való ismerkedést érdemes a hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvarban kezdeni. Ott a turisták teljes körű információt kaphatnak a turisztikai programlehetőségekről, szállás- és vendéglátóhelyekről, s megtekinthetik a puszta természetrajzát és gazdag élővilágát bemutató, multimédiás eszközöket felhasználó természetrajzi kiállítást.

De Hortobágy községbe idén nyáron egészen más jellegű rendezvényekkel is csalogatják a vendégeket. A vízi színpadon és környékén június 20-án Táltos-napot rendeznek, ahová a résztvevőket tenyérjóslással, energiafelméréssel, ingyenes auraméréssel, tűzön járással, erőművész-bemutatóval és diszlóval csábítják. Július 4-én rendezik meg a Délibáb Futást a Mátai Ménes bemutató lovaspályáján, amelyet a 33-as főútról lehet megközelíteni, a kilenclyukú híd előtt balra kanyarodva Máta felé. A futó- és kerékpáros versenyre - mint a szervezők írják - azokat a "megszállottakat" várják, akik direkt a legnagyobb hőségben teszik próbára erejüket, így a fő kérdés az: lesznek-e olyanok, akik képesek végigcsinálni?

Augusztusban tartják a hagyományos Hortobágyi Hídivásárt, ahol a tájra jellemző népművészeti hagyományok, kézművestermékek és -bemutatók, népzenei programok, néptáncbemutatók, vásári komédiások kapnak főszerepet. Időpontja évszázados hagyomány szerint augusztus 20-hoz, az államalapítás és Szent István ünnepéhez, illetve a Debreceni Virágkarneválhoz kötődik. Augusztus utolsó szombatjára marad még egy kiemelkedő rendezvény, mégpedig a Megyei Vadásznap, amelyet a hortobágyi vásártéren közösen szervez a Hajdú-Bihar Megyei Vadgazdálkodók és Vadászok Szövetsége, a megyei vadászkamara, a Lúd Rt., valamint a helyi önkormányzat. A vadásznapon hétpróba versenyt, vadászkürtfesztivált, íjász-, solymász- és lovas bemutatót tartanak, vad- és halételeket főznek, valamint országos kirakodó- és népművészeti vásárt rendeznek.

Info

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar

E-mail: info@hnp.hu

Nyitva tartás: júliusban és augusztusban hétköznap 8 és 17 óra között, hétvégén 10 és 17 óra között.

4071 Hortobágy, Petőfi tér 13.
Telefon: 06 (52) 589-000
Csikósbravúr a Hortobágyon
Csikósbravúr a Hortobágyon
Top cikkek