Vrsar: tenger, gitárok, luxus
A Porec és Rovinj között, Budapesttől nagyjából 600 kilométerre fekvő Vrsar a nyaralók, átutazók, és szobrászok kedvelt helye. Utóbbiak minden ősszel a Montraker kőbányában megrendezett alkotótáborban gyűlnek össze, műveiket aztán hátrahagyják - szabadtéri múzeum az egész város, még a strandon is akad csodálnivaló. (Ravenna és Velence pompás palotáihoz évszázadokon át az itteni követ használták fel.) A vrsari nyár tele van programokkal, a leghíresebb ezek közül a Tenger és gitárok elnevezésű zenei fesztivál. De sokan felkeresik a halászok ünnepét is, amikor tradicionális horvát zene tölti be a tereket, és végigkóstolhatók Isztria ízei: a szarvasgombától, prsuton (szárított sonka), különböző sajtokon, és a zamatos helyi fehér boron, a malvazián át a kagylókig.
Utóbbiakat egy búvópatak vájta, természeti csodának számító, 10 km hosszú festői öbölben, azaz a szomszédos Lim-fjordban tenyésztik. Aki aktív nyaralásra vágyna, számtalan sportolási lehetőség és bicikliút közül választhat, sőt Vrsarnak saját sportrepülőtere is van, így az ejtőernyőzés és sétarepülés is kipróbálható.
Horvátország a luxusturizmus felé mozdulna a tömegek elől, ezt jelzi a minisztériumi ukázok, és folyamatos áremelések mellett például a közeli rovinji ötcsillagos Monte Mulini Hotel megnyitása is. Az isztriai vendéglátás jelképének szánt, csupa üveg szálloda nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a mediterraneum élvonalába kerülést. A természetvédelmi terület mellett fekvő, nemrég megnyitott hotelban az arany, valamint vajszín dominál, és még a recepcióspultból is zavartalan kilátás nyílik az Adriára.
Tomislav Gretic vezeti a konyháját, aki korábban Dubaiban és Kubában szerzett séftudásának elismerést, illetve dolgozott Svájcban, Egyiptomban és Lengyelországban is. Ő azt állítja, a szálloda éttermei a legjobbak lesznek az egész félszigeten. Ehhez Emil Perdec sommelier is hozzáadja, amit tud: a vendégek 560-féle bor közül válogathatnak, a teljes horvát kínálat mellett figyelemre méltó nemzetközi listából is. Aki a Monte Mulini kakukkfűvel és mézzel pácolt libamáját karamellizált gyümölcsökkel tálalva, almás, diós salátán tálalt szarvasgombás kacsacombját, és chardonnay-kocsonyával körített füstölt garnélarákjait megkóstolná, vegye figyelembe, hogy a szálloda legolcsóbb kétágyas szobájának ára is megközelíti a 120 ezer forintot éjszakánként.